Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Separatiştii din sudul Yemenului renunţă la autonomie

yemen

Separatiştii din sudul Yemenului au anunţat miercuri că renunţă la autonomie şi s-au declarat gata să pună în aplicare acordul de la Riad, ce prevede o împărţire a puterii în sud cu guvernul, informează France Presse preluat de agerpres.

Consiliul de tranziţie din sud (STC) "anunţă că renunţă la declaraţia de autonomie" pentru a permite implementarea acordului de la Riad, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al STC, Nizar Haitham.

Preşedintele yemenit Abd Rabbo Mansour Hadi, exilat în Arabia Saudită, a cerut separatiştilor la sfârşitul lunii iunie "să pună capăt vărsării de sânge" şi să respecte un acord de partajare a puterii, în primului său discurs de la declararea autonomiei Sudului în aprilie.

Conflictul dintre guvern şi separatiştii STC, în principiu aliaţi împotriva rebelilor houthi, reprezintă un război în războiul din Yemen.

Aşa-numitul "acord de la Riad" a fost semnat în noiembrie 2019 şi prevede o împărţire a puterii în sudul Yemenului între guvern şi separatişti. Dar prevederile sale au fost cu greu aplicate şi au devenit rapid caduce.

La sfârşitul lunii iunie, coaliţia militară condusă de Riad în Yemen a desfăşurat observatori saudiţi pentru a monitoriza o încetare a focului decretată între forţele proguvernamentale, pe care ea le sprijină, şi combatanţii separatişti după confruntări în Sud.

Acest război în război a făcut şi mai complex un conflict care, în cinci ani, a ucis zeci de mii de oameni şi a provocat, potrivit ONU, cea mai gravă criză umanitară din lume în Yemen, cea mai săracă ţară din Peninsula Arabică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.