Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Separatiștii pro-ruși din Ucraina cer Moscovei să trimită armament

conflictreportdotinfo.files.wordpress.com
ucraina donbas

Principalul reprezentant al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, Denis Puşilin, care conduce bastionul rebel din Doneţk, cere joi Moscovei să le livreze armament pentru a face faţă forţelor Kievului, în plină criză ruso-occidentală, care ameninţă să agraveze războiul în Donbas, relatează AFP.

”Avem nevoie să facem faţă faţă Bayraktar”, a declarat Denis Puşinin, referindu-se la drone de fabricaţie turcă livrate anul trecut forţelor ucrainene, în pofida unor proteste puternice din partea Rusiei.

El subliniază, citat de agenţia rusă de presă RIA Novosti, că există ”puncte slabe” în armamentul separatiştilor proruşi, în timp ce mai multe ţări, între care Regatul Unit şi Statele Unite, au livrat în ultimele zile armament şi muniţe Kievului.

”Facem munca necesară pentru a identifica timpul de armament care ne lipseşte, dar, înainte de toate, suntem îngrijoraţi de armele de înaltă tehnologie, inclusiv (dronele turceşti) Bayraktar”, a anunţat el miercuri seara la televiziunea rusă.

Partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin a îndemnat miercuri Kremlinul să livreze armament separatiştilor, care deţin controlul asupra unor porţiuni ale teritoriului ucrainean în estul Ucrainei şi care luptă din 2014 împotriva forţelor ucrainene.

Kievul şi aliaţii săi din Occident acuză de mult timp Moscova de faptul că-i susţine - militar şi financiar  -pe separatiştii proruşi din Donbas, însă Kremlinul neagă aceste acuzaţii.

Aceste declaraţii ale Partidului Rusia Unită marcheză astfel o schimbare a poziţiei oficiale a Rusiei.

Separatiştii proruşi şi autorităţile ruse acuză în prezent Kievul de faptul că pregăteşte o ofensivă în estul Ucrainei, în timp ce Ucraina şi Occidentul se tem de o invazie iminentă a acestei foste republici sovietice de către Rusia, care a comasat zeci de mii de militari la frontiera ruso-ucraineană.

Cele două tabere neagă însă că vor să declanşeze un război.

Separatiştii proruşi au reuşit să pună în dificultate armata ucraineană în prmii ani ai războiului, însă aceasta este, în prezent, mai bine echipată şi pregătită.

Folosirea de către Ucraina a unor drone de luptă de fabricaţie turcă, care şi-au dovedit eficienţa în Războiul din Nagorno Karabah, între Azerbaidjan şi Armenia în 2020, îngrijorează forţele proruse, dar şi sistemul american de rachete antitanc de tip Javelin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.