Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serbia a aderat la Banca Internaţională de Investiţii

Operation World
Serbia Kosovo

Serbia a aderat, în calitate de membru, la Banca Internaţională de Investiţii, iar decizia de admitere a fost adoptată în unanimitate în şedinţa din 8 decembrie, conform unui comunicat al băncii.

"La data de 8 decembrie 2021, a avut loc cea de a patra şedinţă a Consiliului Guvernatorilor Băncii Internaţionale de Investiţii, cel mai înalt organism de conducere a instituţiei menţionate. Evenimentul a fost organizat în format hibrid: şapte dintre cei nouă acţionari au participat în persoană la sediul IIB din Budapesta, în timp ce ceilalţi doi au participat online. Acesta este primul Consiliu al Guvernatorilor organizat după mutarea sediului Băncii în clădirea istorică Lanchid Palota, în regim permanent. Anterior, la data de 6 decembrie 2021, şedinţa Consiliul de Administraţie a precedat şedinţa guvernatorilor", se spune în comunicat.

Adresându-se reprezentanţilor la nivel înalt ai statelor acţionare ale Băncii Internaţionale de Investiţii (IIB), preşedintele Consiliului de Administraţie, Nikolay Kosov, a declarat că, în anul 2021, Banca Internaţională de Investiţii şi-a continuat evoluţia din punct de vedere al tuturor indicatorilor-cheie.

Potrivit sursei citate, portofoliul de creditare demonstrează creştere calitativă şi cantitativă, menţinerea unui nivel crescut de stabilitate financiară, obţinerea de profituri din activităţile principale fiind în creştere. Cu mai mult de un an înainte de termenul planificat, Banca a atins un nivel al portofoliului de creditare şi documentar în valoare de 1,2 miliarde euro - un obiectiv strategic al strategiei actuale pentru finalul anului 2022. Portofoliul este foarte diversificat din punct de vedere al instrumentelor de asistenţă, criteriului geografic şi sectoarelor, deoarece acoperă interesele tuturor statelor membre IIB. Cota investiţiilor europene în volumul total al portofoliului depăşeşte 55%.

"Anul în curs a devenit deja un punct de referinţă pentru IIB în legătură cu activităţile pieţelor de capital. Pe lângă tendinţa continuă de extindere şi diversificare a bazei de investitori, pentru prima oară în istoria sa, Banca a atras resurse prin Programul MTN la o rată negativă a dobânzii, clădind cu încredere pe acest succes în numeroase ocazii pe tot parcursul anului. Mai mult decât atât, în anul 2021, IIB a emis obligaţiunile cu cea mai lungă perioadă de scadenţă stabilită vreodată, şi anume 20 de ani. Creşterea calitativă a activelor de trezorerie este de asemenea foarte vizibilă - peste 67% din portofoliul de trezorerie este alocat instrumentelor ESG bine cotate. Dacă centralizăm rezultatele intermediare din ultimii nouă ani de activitate, de la începerea relansării Băncii în anul 2012, pot fi subliniate următoarele realizări principale. Volumul total al investiţiilor realizate în economiile statelor membre se cifrează la 3,1 miliarde euro. Portofoliul de creditare şi documentar a crescut de 13 ori, de la 95,6 milioane euro până la 1,3 miliarde euro în prezent. Activele au crescut de aproape 5 ori, de la 367 milioane euro la 1,8 miliarde euro. Volumul total al finanţării atrase de Bancă este în valoare de 2,5 miliarde euro Nivelul creditelor neperformante a scăzut de la 75,3% din portofoliul total la 2,3%", se spune în comunicat.

Conform sursei citate, punctul central de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Guvernatorilor a fost reprezentat de cererea Republicii Serbia de aderare, în calitate de membru, la Banca Internaţională de Investiţii.

BII precizează că aderarea unei noi ţări a devenit subiect de discuţii pentru prima oară în mai mult de o jumătate de secol de existenţă a acestei instituţii. Drept consecinţă, a fost adoptată o decizie favorabilă unanimă de admitere a Republicii Serbia ca stat acţionar.

Reprezentanţii statelor membre au subliniat faptul că extinderea bazei de acţionari prin admiterea Serbiei corespunde în întregime intereselor tuturor ţărilor. Aceasta va permite IIB să îşi extindă operaţiunile în Europa, continuând traseul "european" strategic al ultimilor câţiva ani, pentru creşterea nivelurilor de capital, pentru consolidarea în continuare a stabilităţii financiare şi a diversificării geografice prin prisma accesului la pieţele din regiunea balcanică. Mai mult decât atât, calitatea de stat membru a Serbiei va oferi un impuls suplimentar pentru dezvoltarea legăturilor comerciale şi economice cu ţările la nivel bilateral, precum şi multilateral, prin implementarea proiectelor cu o componentă de integrare.

"În numele Consiliului de Administraţie, urez un bun-venit călduros pentru aderarea Republicii Serbia în calitate de stat membru al Băncii Internaţionale de Investiţii. Doresc să mulţumesc Guvernului Republicii Serbia pentru abordarea constructivă, eficientă şi practică a acestui aspect. De asemenea, ne exprimăm recunoştinţa cordială faţă de acţionarii Băncii pentru părerea bună transmisă în legătură cu eforturile depuse de Guvernul Republicii Serbia şi de echipa noastră, precum şi pentru sprijinul unanim acordat în această decizie istorică. Consider extrem de simbolic faptul că, exact la cea de a 10-a aniversare de la relansarea instituţiei noastre - IIB a devenit în prezent o bancă formată din 10 ţări şi cu operaţiuni pe 3 continente. 2021 este anul în care am implementat Strategia Bucureşti 2018-2022 înainte de termenul planificat, şi se încheie într-un mod remarcabil, într-o notă înaltă pentru noi toţi", a declarat Nikolay Kosov.

Mai mult decât atât, pe tot parcursul şedinţei Guvernatorilor, au fost discutate o serie de aspecte în legătură cu activităţile curente ale IIB şi cu planurile pentru anul 2022. Statele membre au aprobat propunerile Consiliului de Administraţie al Băncii cu privire la priorităţile strategice pentru anul viitor, care vizează creşterea viitoare a operaţiunilor de investiţiilor şi consolidarea poziţiei Băncii drept una dintre instituţiile financiare-cheie din regiune. Guvernatorii şi-au exprimat intenţiile de a acorda în continuare asistenţă completă Băncii Internaţionale de Investiţii, pentru realizarea ţintelor ambiţioase pe care aceasta şi le-a propus.

Banca Internaţională de Investiţii (BII) a fost fondată în 1970. În prezent, acţionarii băncii sunt Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia şi Vietnam. Banca a trecut printr-un proces major de modernizare începând cu finalul anului 2012 şi are rating S&P A- (perspectivă stabilă), rating Moody's A3 (perspectivă stabilă), rating Fitch A-, rating ACRA A (perspectivă stabilă).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.