Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înalt oficial sârb caracterizează Rusia drept un garant al securității energetice a Serbiei

citysmart.media
steag Serbia steag

Ministrul mineritului și energiei din Serbia, Dubravka Djedovic-Negre, a catalogat Rusia drept un garant al stabilității energetice și al securității țării, scrie Gazeta, potrivit rador.ro.

''Graţie Rusiei, indiferent de criza energetică cu care luptă întreaga Europă, cetățenii [Serbiei] pot conta pe o aprovizionare neîntreruptă cu absolut toate produsele petroliere'', a spus ministrul, în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul Rusiei la Belgrad, Aleksandr Boțan-Harcenko.

Oficialul sârb a subliniat importanța gazoductului Balkan Stream ''pentru aceste vremuri dificile'' și a menționat că producția de combustibil este acum suficientă pentru a furniza pentru 300.000 de consumatori din Serbia.

Ambasadorul Rusiei în Serbia, Boţan-Harcenko, și-a exprimat dorința pentru continuarea cooperării dintre Rusia și Serbia în sectorul energetic.

Președintele sârb Aleksandar Vučic afirma anul trecut că Serbia se grăbește să reducă dependența energetică de Rusia pentru că sancțiunile impuse Moscovei „obligă Belgradul să facă planuri de reducere a achizițiilor de petrol și gaze naturale de la partenerul tradițional”.

„Serbia analizează posibilitatea de a prelua pachetul majoritar de acțiuni al Companiei de petrol NIS de la compania rusă Gazprom Neft, deoarece se grăbește să se apere de influența sancțiunilor aplicate Moscovei” – a declarat Vučić, adăugând că Belgradul pregătește și alte proiecte pentru diversificarea surselor de energie, inclusiv o mai strânsă colaborare cu Ungaria, în încercarea de a atenua dependența de Rusia.

„Este o nebunie că nu ne-am gândit înainte la noi conectări și construirea de noi conducte. Nu eram obișnuiți cu Europa în război, dar acum totul este altfel. S-au schimbat aproape toate, acesta este motivul pentru care ne grăbim” – a declarat Vučić.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.