Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serbia acuză Kosovo că 'sabotează cooperarea regională şi stabilitatea' Balcanilor cu deciziea de a aplica taxe de import asupra produselor sârbe

Operation World
Serbia Kosovo

Serbia a acuzat duminică autorităţile din Kosovo că "sabotează cooperarea regională şi stabilitatea" cu recenta lor decizie de a aplica taxe de import asupra produselor sârbe, relatează AFP, informează Agerpres.

Dialogul dintre Belgrad şi Pristina este în punct mort de mai multe luni, iar această dispoziţie vamală este o nouă ilustrare a tensiunii persistente, la 20 de ani după războiul din Kosovo dintre forţele sârbe şi rebelii separatişti kosovari albanezi (1998-1999, peste 13.000 de morţi).

Această decizie a fost luată "în mod iresponsabil, cu încălcarea acordurilor încheiate şi sabotând cooperarea regională şi stabilitatea", potrivit unui comunicat al preşedinţiei Serbiei publicat după o întâlnire între preşedintele Aleksandar Vucic şi cancelarul german, Angela Merkel, cu prilejul comemorării centenarului Armistiţiului din 1918, în Franţa.

Pristina a aplicat săptămâna trecută taxe vamale de 10% asupra importurilor de bunuri produse în Serbia pentru a protesta faţă de activismul diplomatic desfăşurat de Serbia pentru a convinge cât mai multe ţări să revină asupra deciziei lor de a recunoaşte independenţa Kosovo.

Aceasta afirmă că este recunoscut de circa 115 ţări. Serbia susţine însă că a reuşit să convingă vreo zece ţări să revină asupra deciziei lor, ceea ce Pristina contestă.

Kosovo şi Serbia "sunt la mare distanţă de orice acord", a declarat Aleksandar Vucic la Paris pentru postul naţional RTS.

El a explicat că "nu înţelege" decizia autorităţilor de la Pristina de a aplica taxe vamale. "Când ai treabă cu indivizi care fac aşa ceva, este clar că trebuie să-ţi fie teamă de ce vor face mai târziu". "Mi-este îngrozitor de frică de viitor, pentru că nu ştiu ce se poate petrece în capetele lor", a adăugat şeful statului sârb.

Alt subiect de discordie între cele două părţi îl reprezintă decizia Kosovo de a se dota cu armată, confirmată vineri de preşedintele kosovar, Hashim Thaçi, care, de asemenea, a anunţat că s-a întâlnit cu Angela Merkel în Franţa.

Pentru sârbi, această armată este o linie roşie. Apărarea Kosovo este în prezent asigurată de o forţă internaţională.

Susţinut în special de Rusia şi China, Belgradul nu recunoaşte independenţa proclamată în 2008 de fosta sa provincie, populată majoritar de albanezi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.