Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serbia acuză Occidentul că transmite alerte false cu bombă pe teritoriul ei: 'Vor să pună capăt politicii noastre independente'

Ana Brnabic

Premierul Serbiei, Ana Brnabic (foto), a afirmat marţi că Serbia se confruntă cu presiuni crescânde ca urmare a faptului că nu a impus sancţiuni Rusiei, dar această presiune reprezintă preţul libertăţii şi al capacităţii de a lua propriile decizii, relatează Tanjug.

Într-o apariţie pe postul Pink TV, şefa guvernului sârb a afirmat că recenta serie de alerte cu bombă din mai multe locuri din ţară constituie o formă de presiune, remarcată şi de cetăţeni.

"Rezistăm deja de 82 de zile, suntem singura ţară din Europa care nu a impus sancţiuni Rusiei, chiar şi mereu neutra Elveţie a impus astfel de sancţiuni, la fel şi Bosnia-Herţegovina, deşi nu toţi din Bosnia care ar fi trebuit să aibă un cuvânt de spus în acest sens au avut un cuvânt de spus", a menţionat Brnabic.

Potrivit ei, alertele zilnice cu bombă au devenit brutale şi sunt plănuite atent din străinătate.

Comentând în legătură cu aceste alerte false, ministrul de interne sârb Alenksandar Vulin a afirmat luni că Serbia este vizată de un "război special" al cărui scop este de a pune capăt politicii sale independente şi de a o forţa să ia decizii sub presiune şi frică.

"De la diferite adrese de e-mail din mai multe ţări europene vin ameninţări pe adresa unor instituţii, organizaţii de presă şi companii (...). Sunt atacuri informatice de masă, organizate şi foarte costisitoare, venind de la diferite centre de război hibrid", a susţinut Vulin într-o declaraţie publicată de Ministerul de Interne.

Acesta le-a cerut sârbilor să dea dovadă de disciplină şi să nu cedeze în faţa panicii.

Puţin mai devreme luni, zeci de şcoli de Belgrad au primit ameninţări cu bombă, ce s-au dovedit într-un final false. Au mai fost ameninţate compania de apă, mai multe centre comerciale şi patru poduri, dar şi aeroportul Constantin cel Mare din Niş, iar meciul de fotbal din Superliga sârbă dintre Vozdovac şi Partizan s-a desfăşurat cu o întârziere de patru ore, tot din cauza unei alerte de bombă.

Ameninţări false cu bombă au fost trimise prin e-mail în peste 90 de şcoli şi locaţii, vizând inclusiv clădirea preşedinţiei, poduri, centre comerciale, restaurante sau grădina zoologică din Belgrad.

Ameninţările cu bombă au început în martie, când a fost vizat un avion al companiei Air Serbia pentru că a continuat să opereze curse către Moscova după invazia rusă din Ucraina. Ucraina a acuzat atunci Serbia că profită de pe urma războiului pentru că şi-a crescut numărul de zboruri către Rusia, în pofida sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, a consemnat şi agenţia croată de presă HINA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.