Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serbia anunță că e șocată de ultima decizie a Ungariei

Premierul sârb, Aleksandar Vucic, s-a arătat "surprins şi şocat" de decizia luată miercuri de Ungaria de a închide graniţa cu Serbia din cauza afluxului de imigranţi clandestini, relatează AFP.

"Sunt surprins şi şocat, vom discuta despre această decizie cu colegii noştri ungari", a declarat Aleksandar Vucic într-o intervenţie în direct la postul naţional de televiziune (RTS), de la Oslo unde efectuează o vizită oficială.

"Soluţia nu este să ridici ziduri. Serbia nu poate fi vinovată de situaţia creată de imigranţi, nu suntem decât o ţară de tranzit. Este Serbia vinovată de situaţia din Siria?", s-a întrebat el.

Premierul a mai pus întrebarea dacă ţara sa trebuie, "la rândul ei, să ridice ziduri la graniţa cu Macedonia şi Bulgaria?", ţări vecine de unde ajung în Serbia imigranţi clandestini care vor să ajungă în ţările occidentale din UE.

"Serbia nu va ridica ziduri, nu se va izola, nu înţeleg această decizie şi intenţionez să discut despre asta cu partenerii noştri din cadrul UE", a răspuns el.

Aleksandar Vucic a ţinut să sublinieze că imigranţii pătrund în Serbia "din ţări ale UE", referindu-se la Bulgaria şi Grecia.

"Le oferim ajutor, hrană, dar aceşti oameni nu vor să rămână în Serbia, sunt doar în trecere", a insistat şeful executivului de la Belgrad.

Guvernul ungar a decis miercuri "să închidă fizic" graniţa cu Serbia.

Ungaria intenţionează să construiască un gard înalt de patru metri de-a lungul celor 175 de kilometri de graniţă comună între cele două ţări.

Numărul refugiaţilor care au pătruns în Ungaria a crescut de la 2.000 în 2012 la 54.000 din luna ianuarie a acestui an, astfel că, după Suedia, este ţara membră a UE cu cel mai mare număr de refugiaţi raportat la totalul populaţiei.

Potrivit guvernului de la Budapesta, 95% dintre aceştia trec graniţa cu Serbia, care nu este membră a UE. Aproape 75% din refugiaţii care au pătruns în Ungaria sosesc din Siria, Irak şi Afganistan, de unde au fugit din cauza războaielor.

În ianuarie şi februarie acest an, Ungaria s-a confruntat cu un val de imigranţi kosovari, constrânşi la exod din motive economice, scrie agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.