Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serbia anunţă că situaţia din Macedonia o problemă regională

reuters
proteste macedonia

Guvernul sârb şi-a exprimat vineri preocuparea faţă de situaţia din Macedonia şi consideră că criza politică prin care trece această ţară este o problemă pentru întreaga regiune a Balcanilor Occidentali, consemnează agenţiile Tanjug şi EFE, citând declaraţii ale premierului sârb, Aleksandar Vucic, şi ale ministrului sârb de externe, Ivica Dacic. 'Nu este doar o problemă macedoneană, ci una a tuturor celor care trăim aici şi ar fi bine să rezolvăm imediat toate problemele şi să asigurăm pace şi stabilitate pentru copiii noştri', a spus Vucic într-o declaraţie acordată agenţiei Tanjug.

Sute de naţionalişti macedoneni simpatizanţi ai dreptei (VMRO-DPMNE) şi nemulţumiţi de alegerea unui nou preşedinte al parlamentului, albanezul Talat Xhaferi, de către coaliţia formată din partidul social-democrat SDSM şi partide ale minorităţii albaneze, au pătruns marţi joi seară cu forţa în clădirea parlamentului de la Skopje, unde au agresat mai mulţi deputaţi ai opoziţiei, inclusiv pe preşedintele SDSM, Zoran Zaev. Incidentele s-au soldat cu circa o sută de răniţi, printre care opt parlamentari.

'Sunt foarte îngrijorat de evenimentele de noaptea trecută şi singurul meu mesaj este - şi cred că poporul macedonean ştie bine că acesta vine de la un prieten sincer - să rezolve paşnic toate problemele şi neînţelegerile', a mai spus premierul sârb, care a convocat pentru vineri o şedinţă a biroului care coordonează serviciile de securitate naţională.

La rândul său, ministrul de externe al Serbiei, Ivica Dacic, s-a arătat pesimist cu privire la posibilitatea unui acord politic în Macedonia, relatează televiziunea publică sârbă RTS, citată de agenţia EFE. 'Este vorba de o problemă a întregii regiuni. Este important să ştim dacă mai există vreo autoritate în Macedonia care poate ţine situaţia sub control', a punctat şeful diplomaţiei sârbe., care a criticat totodată atitudinea comunităţii internaţionale faţă de această criză. 'Intervenţia comunităţii internaţionale s-a axat pe acceptarea unei singure opţiuni, deşi este evident că acolo există o problemă de legitimitate şi legalitate', a estimat Ivica Dacic.

Simpatizanţii dreptei manifestează zilnic de mai multe săptămâni la Skopje, susţinând că un guvern al SDSM şi al partidelor albaneze ar aduce atingere unităţii naţionale a Macedoniei. Ei resping în special o solicitare de a oferi limbii albaneze statutul de limbă oficială pe întreg teritoriul, prima etapă, în opinia lor, a unei dezmembrări a ţării, conform Agerpres.

Formaţiunea de dreapta conservatoare VMRO-DPMNE s-a plasat pe primul loc la alegerile parlamentare anticipate din decembrie, care trebuiau să ducă la ieşirea ţării din impasul politic. Însă nu a reuşit să îşi asigure o majoritate în legislativ, majoritate pe care au reuşit în final să o formeze social-democraţii cu reprezentanţii minorităţii albaneze, în pofida opoziţiei preşedintelui de dreapta Gjorge Ivanov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.