Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serbia critică Israelul pentru participarea la o ceremonie militară în Croația

AFP
militari germani

Serbia a criticat luni Israelul deoarece aeronave de luptă și reprezentanți militari israelieni au luat parte în Croația la o ceremonie care marchează victoria ofensivei militare croate asupra teritoriilor deținute de rebelii sârbi în războaiele din fosta Iugoslavie, informează Associated Press, potrivit Mediafax.

Ministrul sârb de Externe, Ivica Dacic, a declarat pentru un post de televiziune din Serbia că ”este trist dacă drapelul israelian a fost arborat ieri la o ceremonie de sărbătorire a acelui act criminal”, adăugând că ”suntem foarte dezamăgiți”.

El a mai spus că este ” imoral” ca Israelul să participe la o astfel de comemorare când zeci de mii de evrei, precum și sârbi sau romi, au fost exterminați în lagărele naziste din Croația din cel de-Al Doilea Râzboi Mondial.

Serbia consideră că Israelul este un aliat apropiat al Serbiei, cu o istorie comună, popoarele lor având de suferit în timpul războiului.

Trei aeronave de luptă F-16 aparținând forțelor aeriene israeliene au participat la o paradă în timpul ceremoniei de duminică care a marcat aniversarea operațiunii militare prin care Croația a preluat controlul asupra teritoriilor croate controlate de rebelii sârbi în timpul războiului din !991-1995. Oficialii sârbi au comparat atacul cunoscut sub denumirea de Operation Furtuna cu practicile Gernamiei Naziste.

Citește și: Grecia a primit ultima tranşă, de 15 miliarde de euro, din ajutorul acordat de creditorii din zona euro pentru acoperirea necesităţilor sale de finanţare

Într-un comunicat emis de ambasada Israelului la Belgrad se arată că participarea aeronavelor israeliene are legătură ”doar”cu solicitarea achiziționării de către Croația a 12 avioane F-16 din Israel.

”Acest lucru nu are implicații politice sau legătură cu relațiile istorice dintre Serbia și Croația. Relația de prietenie care există între Serbia și Israel nu va fi niciodată periclitată în niciun fel ”, se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.