Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacția lui Aleksandar Vucic după alegerile din Kosovo: 'Sârbii au arătat că au un singur stat'

Agerpres - Reuters
Aleksandar Vucic

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a afirmat luni că alegerile locale organizate de Priştina în patru municipalităţi cu majoritate sârbă din nordul Kosovo constituie o înfrângere fără echivoc pentru premierul kosovar Albin Kurti şi guvernul său, şi semnalează schimbări tectonice în provincie, transmite Tanjug, conform Agerpres.

'Ceea ce s-a întâmplat ieri este mult mai mult decât atât - ieri, sârbii au demonstrat că vor, mai presus de toate, o abordare complet diferită din partea comunităţii internaţionale, şi mă refer la puterile occidentale. Ei vor mai mult respect şi un dialog real, nu soluţii impuse', a spus Vucic într-o conferinţă de presă.

Comentând o declaraţie a lui Peter Stano, purtător de cuvânt al UE, potrivit căreia dialogul între sârbii din nordul Kosovo şi autorităţile de la Priştina trebuie accelerat, Vucic a spus că este exact ceea ce sârbii nu doresc. 'Sârbii vor să îi auziţi (...) Ei vor să nu fie trimise unităţi care să îi bruscheze, să nu existe baze în nord', a afirmat preşedintele, remarcând că 'persoane din administraţia SUA' au înţeles mesajul sârbilor.

Potrivit lui Vucic, sârbii refuză să revină în instituţiile Priştinei pentru 'a face ocupaţia cât mai vizibilă posibil' şi golită de legitimitate. 'Le voi cere să revină când veţi forma o Comunitate a Municipalităţilor Sârbe şi veţi retrage forţele speciale', a adăugat el. Vucic a mai spus că Serbia trebuie să aibă grijă de mediul politic şi de drumul european pentru a supravieţui economic şi a-i proteja pe sârbii din Kosovo-Metohija.

Întrebat ce aşteptări are de la runda de dialog între Belgrad şi Priştina, programată pe 2 mai, Vucic a răspuns: Nu mă aştept să se întâmple nimic pe 2 mai'.

Rezultatele alegerilor

La rândul său, şeful Oficiului guvernamental sârb pentru Kosovo-Metohija, Petar Petkovic, a declarat că rezultatul alegerilor din cele patru municipalităţi - Leposavic, Kosovska Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok - înseamnă o înfrângere pentru premierul kosovar Kurti şi comunitatea internaţională, şi o victorie a unităţii sârbe.

Din cei 45.950 de alegători de pe liste, au votat numai 1.567, iar numărul sârbilor a fost de doar 13.

'Toţi ceilalţi sârbi au stat acasă şi containerele de votare au fost goale, la fel ca şi urnele. Sârbii au rămas calmi şi nu au răspuns la nicio provocare, arătând unitate şi că au încredere doar în preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi că au un singur stat - Serbia', a spus Petkovic la postul RTS.

Rezultatele alegerilor vor permite Priştinei să conducă în cele patru municipalităţi sârbe şi să guverneze o populaţie sârbă în proporţie de 98% în nordul Kosovo-Metohija, a afirmat Petkovic.

'Aceasta arată că o nouă realitate se formează şi că sârbii au semnalat că nu vor fi nicio normalizare a relaţiilor şi niciun progres până la formarea unei Comunităţi a Municipalităţilor Sârbe', a subliniat el.

Câştigarea alegerilor de către Priştina a fost, în fapt, o victorie 'a la Pirus' şi oricine a putut vedea încercarea lui Kurti de a folosi procesul electoral pentru a-i elimina pe sârbi, a mai spus Petkovic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.