Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serbia va primi un grant de 610 milioane de euro de la UE pentru construirea liniei de tren de mare viteză Belgrad-Nis

aderare ue serbia

Uniunea Europeană a acordat marţi Serbiei un grant de 610 de milioane de euro pentru construirea unei linii de tren de mare viteză între Belgrad şi Nis, astfel încât durata unei călătorii între cele două oraşe se va reduce la 100 de minute, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În mod simbolic, ceremonia de semnare a grantului a fost organizată în gara Prokop din Belgrad, în prezenta comisarului european pentru extindere şi politica de vecinătate, Oliver Varhelyi, care a declarat că acest acord arată cum Uniunea Europeană îşi respectă promisiunea de a investi în economiile din regiunea Balcanilor de Vest.

Cu o lungime de 208 kilometri, linia de tren de mare viteză Belgrad-Nis va face legătura între capitala Serbiei şi oraşul Nis din sudul ţării. Costul total al proiectului este estimat la 2,7 miliarde de euro.

În paralel, Serbia şi Ungaria lucrează la modernizarea căii ferate Budapesta - Belgrad, astfel încât drumul de 350 km să dureze 3 ore şi jumătate în loc de opt.

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a subliniat că grantul de la UE este cel mai mare primit vreodată de Serbia, care până acum a primit de la UE granturi cu o valoare totală de 420 de milioane de euro. "UE ne facem acum un cadou de 610 milioane de euro", a spus Aleksandar Vucic, adăugând că graţie noii linii de tren călătorii vor putea ajunge de la Nis până la Budapesta (Ungaria) în mai puţin de cinci ore.

Linia de tren de mare viteză între Belgrad şi Nis urmează să fie finalizată în 2029 şi se estimează că va înregistra 2,3 milioane de pasageri pe an.

Aleksandar Vucic a precizat că Serbia va furniza 525 milioane de euro pentru acest proiect şi va contracta credite în valoare de 1,1 miliarde de euro, respectiv 550 milioane de euro, de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeana pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Linia de tren de mare viteză între Belgrad şi Nis face parte din Coridorului paneuropean X, care face legătura între Salzburg, (Austria) şi Salonic (Grecia).

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.