Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serghei Lavrov susține că grupul Wagner nu are legături cu statul rus: Sunt în Mali și Libia pe `baze comerciale`

defenseromania.ro
Grupul Wagner

Compania paramilitară privată rusă Wagner este prezentă în Mali și Libia pe "baze comerciale", a declarat luni ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, potrivit AFP.

Într-un interviu acordat postului de televiziune italian Mediaset, Lavrov a reiterat poziția Moscovei, potrivit căreia Wagner "nu are nimic de-a face cu statul rus".

Wagner, despre care se spune că este un grup apropiat de Vladimir Putin, este acuzat că a angajat mercenari care au comis abuzuri în Mali, Libia și Siria.

Potrivit acestuia, Moscova a dat explicații Franței în acest sens atunci când guvernul francez "a devenit nervos deoarece Wagner a semnat un acord cu guvernul din Mali pentru furnizarea de servicii de securitate".

"Dragul meu coleg Jean-Yves Le Drian, precum și (șeful diplomației UE) Josep Borrell, în septembrie 2021, mi-au spus direct că Rusia nu are nimic de făcut în Africa, nici prin mijloace de stat, nici prin mijloace private, pentru că Africa este o zonă (de interes) a UE și a Franței", a declarat Lavrov.

"De asemenea, am explicat" că, în Libia, "această companie militară privată a fost invitată de autoritățile din Tobruk, unde se află parlamentul", a adăugat el.

"Ei sunt prezenți acolo pe baze comerciale, la fel ca în Mali", a declarat diplomatul rus.

Guvernul de la Bamako, care a ieșit în urma unei lovituri de stat militare, se referă la prezența pe teritoriul său a unor simpli consilieri ruși.

Între "10.000 și 20.000" de mercenari ai companiei paramilitare rusești Wagner sau luptători sirieni și libieni luptă în prezent alături de forțele ruse în Ucraina, potrivit unui oficial european.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.