Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serghei Șoigu amenință direct NATO: Livrarea de arme va duce la o escaladare imprevizibilă

Serghei Șoigu

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat marţi că livrările de arme occidentale către Ucraina antrenează efectiv NATO în conflict şi a avertizat că acest lucru ar putea duce la o escaladare "imprevizibilă", relatează Reuters. "SUA şi aliaţii săi încearcă să prelungească conflictul cât mai mult posibil", a declarat ministrul apărării, Serghei Şoigu, într-o teleconferinţă cu oficiali militari.

Șoigu acuză că Ucraina atacă teritorii rusești, vorbind de cele patru provincii anexate

"Pentru a face acest lucru, ei au început să furnizeze arme ofensive grele, îndemnând în mod deschis Ucraina să pună stăpânire pe teritoriile noastre. De fapt, astfel de paşi antrenează ţările NATO în conflict şi ar putea duce la un nivel imprevizibil de escaladare", a afirmat Serghei Şoigu. Aluzia sa la "teritoriile noastre" pare să fie o referire la cele patru regiuni din estul şi sudul Ucrainei - Doneţk, Luhansk, Zaporojie şi Herson - pe care Rusia le-a anexat unilateral în septembrie anul trecut, fără a le controla însă în totalitate. Moscova a acuzat în repetate rânduri Occidentul şi alianţa militară NATO că joacă un rol direct în conflictul din Ucraina prin furnizarea de arme Kievului şi a avertizat că armele NATO sunt "ţinte legitime" pentru forţele sale armate.

SUA a trimis ajutoare consistente în Ucraina

Statele Unite au trimis Ucrainei ajutoare militare în valoare de peste 20 de miliarde de dolari de la invazia Rusiei din februarie anul trecut şi urmează să furnizeze Kievului tancuri Abrams, dar şi rachete cu rază de acţiune mai mare în cadrul unui nou pachet militar în valoare de 2 miliarde de dolari anunţat săptămâna trecută.

Ucraina spune că aceste arme sunt necesare de urgenţă pentru a respinge atacurile ruseşti şi pentru a-şi spori puterea de foc în vederea unei ofensive de primăvară împotriva forţelor Moscovei. Oficialii ucraineni spun că la rândul ei, Moscova acumulează arme şi oameni pentru un nou atac în următoarele săptămâni.

Şoigu a mai declarat marţi că operaţiunile militare din apropierea Vuhledar şi a oraşului Bahmut din estul Ucrainei - unde Rusia şi-a intensificat ofensiva - "progresează bine". Luptele se concentrează de luni de zile în jurul oraşului Bahmut, aflat în estul provinciei Doneţk şi deţinut încă de ucraineni. Moscova a lansat, de asemenea, un asalt mai la sud împotriva Vuhledar, un bastion deţinut de ucraineni la intersecţia strategică dintre liniile de front din est şi sud.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.