Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serghei Șoigu: Ucraina este dispusă să găzduiască pe teritoriul său arme nucleare ale ţărilor NATO

rfi.fr
soigu

Ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, a declarat miercuri că Ucraina este dispusă să găzduiască pe teritoriul său arme nucleare din ţările membre ale NATO, transmite EFE, potrivit Agerpres.

''Cunoaştem intenţiile Kievului de a crea o 'bombă nucleară murdară', dar şi disponibilitatea (Ucrainei) de a amplasa pe teritoriul său arme nucleare din ţările NATO'', a declarat Şoigu într-o reuniune prin videoconferinţă a statelor majore din Rusia şi Belarus.

El a precizat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ''le-a cerut ţărilor din Occident să efectueze atacuri nucleare preventive împotriva Rusiei''. ''Statele Unite şi ţările europene ignoră demonstrativ şantajul nuclear al autorităţilor ucrainene, de exemplu, provocările în ceea ce priveşte centrala nucleară Zaporojie'', în prezent controlată de armata rusă, a afirmat Şoigu.

Ministrul apărării rus a acuzat Kievul că foloseşte ''metode de război interzise, inclusiv atentate teroriste, asasinate la comandă, bombardamente cu armament greu asupra populaţiei civile, folosirea civililor pe post de scuturi umane''. ''Totuşi, ţările din Occident încearcă să ignore acest lucru. Mai mult, stimulează escaladarea tensiunilor în conflictul din Ucraina'', a declarat el.

Şoigu a constatat că armata ucraineană primeşte constant armament modern şi muniţii din Occident.

''NATO le furnizează (ucrainenilor) informaţii secrete, le dă direct coordonatele obiectivelor, le trimite consilieri militari de-ai lor, alimentează armata ucraineană cu mercenari străini, duce un război informaţional şi ne impune sancţiuni'', s-a plâns Şoigu.

În opinia sa, NATO ''intenţionează să treacă de la îngrădirea Rusiei ca urmare a prezenţei sale avansate'' la crearea unui sistem de apărare colectivă pe scară largă lângă frontierele ruse.

Ministrul rus a semnalat că, în ţările din Europa Centrală şi de Est, plus în ţările baltice, ''au fost amplasate forţe armate provenind din ţările NATO care nu sunt din aceste regiuni''.

La rândul său, ministrul apărării belarus, Viktor Hrenin, a făcut apel la găsirea unor contramăsuri comune în contextul ''presiunii fără precedent în curs şi al impactului hibrid asupra Belarusului şi Rusiei''.

''În apropierea frontierelor Uniunii Statale (Rusia-Belarus) se produce militarizarea nejustificată a întregului flanc estic al NATO şi se îmbunătăţeşte activ infrastructura militară'' a alianţei nord-atlantice, a susţinut Hrenin. El a denunţat faptul că, în apropierea Rusiei şi Belarusului, ''numărul activităţilor operative şi de antrenament de luptă al Alianţei a crescut de câteva ori'', la care se adaugă ''retorica agresivă'' a politicienilor din ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.