Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serviciile de informații din SUA: Rusia nu vrea război cu NATO, dar există riscul ca acest lucru să se producă

nato rusia cioburi

Rusia ar putea prelungi câţiva ani războiul din Ucraina şi, deşi Moscova vrea evitarea escaladării conflictului spre o confruntare directă cu Statele Unite şi NATO, exită riscuri în acest sens, conform evaluării Comunităţii serviciilor de informaţii americane.

Rusia "probabil nu vrea un conflict militar direct cu Statele Unite şi NATO, dar există potenţialul ca acest lucru să se producă", arată raportul de evaluare elaborat de Comunitatea agenţiilor de informaţii americane, potrivit postului de televiziune CNN, citat de Mediafax.

"Până acum, liderii ruşi au evitat acţiunile care ar extinde războiul din Ucraina dincolo de frontierele Ucrainei, dar riscul de escaladare rămâne semnificativ", subliniază raportul.

Un război care ar putea să mai dureze ani de zile

Avril Haines, directorul Comunităţii naţionale de informaţii din SUA, a declarat în Congres că în prezent are loc "un război de uzură în care niniuna dintre părţi nu are un avantaj militar definitiv".

"Nu observăm semnale că armata rusă va putea obţine anul acesta câştiguri teritoriale majore, dar preşedintele Vladimir Putin calculează timpul în favoarea lui, iar prelungirea războiului, inclusiv prin potenţiale pauze în confruntări, este cel mai bun parcurs pentru a obţine, eventual, asigurarea intereselor strategice ruse în Ucraina, chiar dacă vor dura ani", a atras atenţia Avril Haines.

Conform raportului de evaluare, Rusia se bazează din ce în ce mai mult pe armament nuclear, din cauza pierderilor militare suferite în Ucraina. Pierderile din Ucraina "au afectat grav capabilităţile convenţionale terestre şi aeriene ale Rusiei, intensificând dependenţa de armele nucleare", a comunicat Biroul directorului Comunităţii agenţiilor de informaţii americane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.