Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serviciile de informaţii germane alertează în legătură cu un spionaj rus sporit

BfV - Das Bundesamt für Verfassungsschutz
BfV germania

Ele alertează şi în legătură cu atacuri cibernetice având drept obiectiv culegerea de informaţii, sabotajul şi influenţa

Serviciile de informaţii interne germane au avertizat contra unei intensificări a activităţii spionajului rusesc după invadarea Ucrainei, într-un raport publicat marţi.

"Pe viitor, trebuie să ne aşteptăm la operaţiuni de spionaj mai agresive şi mai clandestine din partea Rusiei", avertizează Oficiul federal de protecţie a Constituţiei, serviciul de informaţii interne germane, relatează La Libre Belgique citat de Rador.

Alertează şi în legătură cu atacuri cibernetice având drept obiectiv culegerea de informaţii, sabotajul şi influenţa.

"Războiul Rusiei contra Ucrainei reprezintă o cotitură pentru securitatea internă", a constatat ministrul german de interne, Nancy Faeser, în preambulul raportului. "În vreme de război, Kremlinul se sprijină pe munca serviciilor secrete ruseşti", adaugă ea.

În urmă cu mai puţin de o săptămână, guvernul german identificase deja Moscova drept "cea mai mare ameninţare pentru pace", când şi-a prezentat strategia naţională de securitate.

La jumătatea lunii aprilie, Germania a expulzat diplomaţi ruşi "pentru a reduce prezenţa serviciilor de informaţii" în ţară, ceea ce a declanşat ca represalii expulzarea a "peste 20" de diplomaţi germani din Rusia. Numărul exact de ruşi expulzaţi nu a fost precizat atunci.

Germania a mai decis la sfârşitul lui mai să închidă patru din cinci consulate ruseşti prezente pe terioriul ei, ca represalii la restricţiile impuse de Moscova propriei sale reprezentanţe diplomatice în Rusia.

În primăvara lui 2022, Germania a expulzat deja circa 40 de diplomaţi ruşi care reprezentau, în opinia ei, o ameninţare pentru securitatea sa.

În afară de Rusia, China, Iranul şi Turcia sunt de asemenea calificate în raport drept "actor major" pentru spionajul în Germania.

Serviciul de informații interne din Germania (BfV) și-a publicat raportul anual. La capitolul spionaj sunt emise avertismente în legătură cu Turcia, Iran, Rusia și China.

BfV a inclus și China în raport, drept unul dintre cei patru actori principali care desfășoară activități de spionaj asupra Germaniei. Documentul afirmă că Beijingul reprezintă cea mai mare amenințare în Germania din perspectiva spionajului economico-științific și la adresa investițiilor străine directe.

Potrivit raportului, Turcia și Iranul au fost identificate drept alte două amenințări importante de spionaj. BfV a raportat că guvernele turc și iranian au vizat grupuri politice de opoziție.

„Potențialul amenințării teroriste islamice este încă ridicat”

BfV a anunțat că a fost înregistrat un nou record în ceea ce privește infracțiunile extremiste comise în Germania în 2022. Acest număr, care a fost de 33.476 în 2021, a crescut la 35.452 anul trecut. S-a afirmat că 2.847 dintre aceste infracțiuni au fost acte de violență. Numărul actelor de violență în 2021 a fost de 2.994.

Serviciul German pentru Protecția Constituției a precizat că, deși numărul persoanelor „având legături cu islamismul și terorismul islamic” a scăzut de la 28.290 la 27.480 în 2022, „potenţialul ameninţării terorismului islamic rămâne ridicat”. În raport s-a afirmat că salafiștii au devenit din nou activi după pandemie.

Numărul persoanelor implicate în Germania în activități extremiste având legături cu țări străine a crescut cu 3,8% în 2022 față de anul precedent, ajungând la 29.750.

În raport se mai arată că PKK (Partidul Muncitoresc din Kurdistan - n.red), care este clasificat drept organizație teroristă, are 14.500 de membri în Germania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.