Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serviciile de securitate din Bosnia sunt în alertă: Verifică informaţiile privind existenţa unei grupări paramilitare

bosnia

Serviciile de securitate bosniace verifică în prezent informaţiile din presă privind crearea unei grupări paramilitare proruse, ce ar fi fost constituită cu acceptul liderului sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik, a indicat joi o sursă din poliţia de la Sarajevo, transmite AFP. ''Agenţia de anchetă şi protecţie (Sipa) este în curs de verificare a alegaţiilor cu privire la asociaţia Srbska Cast (Onoarea sârbă)'', a declarat biroul de presă al Sipa, fără a oferi alte detalii, conform Agerpres.

Ministrul bosniac al securităţii, Dragan Mektic, a afirmat - fără a prezenta public dovezi - că această organizaţie din Serbia vecină, ce are o filială în Bosnia, este o 'formaţiune paramilitară'. Membrii asociaţiei au respins acuzaţiile.

El însuşi sârb din Bosnia, Mektic este un opozant deschis al lui Milorad Dodik. Analiştii politici estimează că partidele celor doi se vor angaja într-o campanie electorală foarte dură înaintea alegerilor generale din toamna acestui an. Potrivit site-ului de ştiri Zurnal.info, formarea unei unităţi paramilitare pro-Dodik este obiectivul a 15 membri ai asociaţiei Srbska Cast care au fost prezenţi pe 9 ianuarie la Banja Luka, cu ocazia 'sărbătorii naţionale' a Republicii Srpska (entitatea sârbă din Bosnia). ''Nu există paramilitari în Republica Srpska. Dacă ei se organizează în secret, vor fi găsiţi şi eliminaţi'', a spus Milorad Dodik, care a respins acuzaţia că ar fi încercat să formeze un asemenea grup.

Iniţial favorit al Occidentului, Dodik afişează totuşi simpatii pentru preşedintele rus Vladimir Putin. La 9 ianuarie, Milorad Dodik l-a decorat pe Aleksandr Zaldostanov, alias 'Chirurgul'. Acest cetăţean rus este liderul 'Lupilor nopţii', un club de motociclişti simpatizanţi ai lui Putin.

După semnarea Acordului de la Dayton, Bosnia a fost împărţită în Federaţia croato-musulmană şi Republica Srpska, unite de slabe instituţii federale care sunt tot mai puţin respectate. Dintre cei 3,5 milioane de bosniaci, jumătate sunt musulmani, o treime sârbi, iar croaţii reprezintă circa 15%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.