Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serviciile de securitate din Letonia au chestionat-o pe eurodeputata acuzată de legături cu Rusia

VideoHive
Letonia

Serviciile de securitate letone au iniţiat o investigaţie împotriva eurodeputatei Tatiana Zdanoka, după ce un site rus găzduit de Letonia a descris-o drept un posibil agent al serviciului rus de informaţii externe FSB, relatează luni agenţia DPA.

Într-un program televizat difuzat duminică seară, eurodeputata a confirmat că a fost interogată de serviciile de securitate letone, dar nu a oferit amănunte întrucât a promis că va păstra confidenţiale detaliile discuţiei. Un alt membru marcant al partidului său, Uniunea Rusă din Letonia, formaţiune a minorităţii ruse din această ţară, a fost de asemenea interogat de autorităţile letone, potrivit Agerpres.

Potrivit The Insider, un site rus anti-Kremlin stabilit în Letonia, Tatiana Zdanoka, în vârstă de 73 de ani şi membră a Parlamentului European din anul 2004, ar fi colaborat încă din anul următor cu serviciul rus de informaţii externe FSB şi ar fi fost coordonată până în anul 2017 de către doi ofiţeri de informaţii ruşi diferiţi. Ea a apărat deschis poziţiile Moscovei şi a urmărit să creeze o atmosferă favorabilă Rusiei în statele baltice, a scris acel site într-un lung articol întocmit pe baza unor schimburi de e-mailuri între Zdanoka şi agenţii ruşi de legătură.

Acele e-mailuri - majoritatea datând dinaintea anului 2016 şi despre care respectivul site susţine că le-a obţinut în urma unei "investigaţii jurnalistice" la care ar mai fi participat şi alte mass-media, printre care un site eston şi ziarul suedez Expressen - cuprind de asemenea "rapoarte explicite şi detaliate asupra activităţii sale de eurodeputat", precum şi "cereri de finanţare din surse ruseşti pentru activităţile sale politice".

Parlamentul European a lansat la rândul său o investigaţie împotriva eurodeputatei letone şi a organizat chiar o dezbatere pe tema influenţei ruse, înaintea unor posibile sancţiuni împotriva Tatianei Zdanoka. Într-o rezoluţie adoptată joi, eurodeputaţii şi-au exprimat "indignarea şi îngrijorarea profundă cu privire la eforturile în desfăşurare ale Rusiei de a submina democraţia în UE".

Tatiana Zdanoka a negat că ar fi colaborat cu serviciile secrete ruseşti, dar a recunoscut că a corespondat în perioada 2004-2013 cu o persoană identificată în acel articol drept agent al FSB, susţinând că nu avea cunoştinţă de statutul acestuia. În dezbaterea din Parlamentul European ea s-a declarat un "agent al păcii", afirmând că responsabilii europeni care se ocupau de chestiunile politice ale statelor baltice "veneau bucuroşi" la forumurile UE-Rusia pe care ea le organiza şi îi mulţumeau pentru iniţiativa de a le desfăşura.

"În 2004, UE vedea Rusia ca pe un partener strategic. Zece ani mai târziu, a survenit o schimbare oficială a direcţiei relaţiei cu Rusia: de la asociere şi cooperare, la contacte critice", a remarcat eurodeputata, potrivit agenţiei EFE.

Solicitat să comenteze situaţia acesteia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că este vorba despre o vânătoare de vrăjitoare anti-rusească, comparabilă cu "macartismul" anilor '50 în SUA, când persoanele bănuite de legături cu fosta Uniune Sovietică erau persecutate.

"Vă mai amintiţi de macartismul din Statele Unite? Câţi oameni au fost atunci arestaţi, aruncaţi în închisori pentru că au fost acuzaţi de relaţii cu comuniştii sau cu KGB! Acum este acelaşi lucru", a spus Peskov, potrivit AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.