Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serviciile, într-o situație delicată. Ce legătură e între Marta și Condrea?

Deși nu există o confirmare oficială certă, patronul Hexi Pharma pare a fi victima accidentului auto de duminică seara de pe DN1. Desfigurată de groaznicul impact, victima va putea fi identificată cu certitudine doar după compararea testelor ADN.

Afacerea Hexi Pharma a făcut mare vâlvă în România pentru că dezvăluirile despre dezinfectanții diluați din spitale au atins nervul cel mai sensibil al românilor: calitatea serviciilor de sănătate din România. Investigația a pornit de la cazul arșilor în incendiul #Colectiv, o altă ”bombă” care a generat un suflu de emoție suficient să dărâme un guvern. În esență, vorbim despre cinismul unei rețele de firme și șefi de spitale care au pus în circulație niște substanțe ”pârâte”.

Moartea principalului protagonist al scandalului, chiar înainte de a fi audiat de Parchet, cu toate detaliile ei tragice (cadavru greu de identificat, coliziune cu un copac fără urme de frânare) a dat naștere unei avalanșe de teorii ale conspirațiilor.

Emoția publică a mai trecut un prag, iar suspiciunea este alimentată de declarații stranii ale unor politicieni de vârf. Cu puțin înainte de accidentul de ieri, șeful Senatului lansa ipoteza unei legături oculte între Hexi Pharma și ” un serviciu secret”. Fostul premier Ponta, alungat de ”stradă” după #Colectiv, lansează și el aluzii la o posibilă crimă și reamintește declarațiile anterioare ale lui Tăriceanu.

Nu știm încă unde duc toate ițele scandalului Hexi Pharma. Tot în registrul conspirațiilor, s-a vorbit de corupție, șantaj și finanțare ilegală a unor structuri ale statului. Nu știm nici măcar dacă moartea lui Condrea pecetluiește pe veci cutia cu secrete și responsabilități în scandalul anului 2016.

Știm însă că SRI are o mare problemă în acest moment. Adevărate sau nu, teoriile conspirației au mare trecere la public. Alimentate de vocile politicienilor momentului ele capătă și mai mult iz de credibilitate, cel puțin pentru segmentele prinse în mrejele acestor voci publice.

Să demonstrezi că cineva a stat în spatele unei crime care pare o sinucidere sau accident e mai ușor din punct de vedere judiciar, decât să demonstrezi că serviciile secrete NU au nicio implicare. Și asta pentru că, în ultimii ani, între servicii și procurori a părut că există o prea strânsă coabitare.

În mod ironic, Curtea Constituțională, atât de blamată pentru decizia de a separa munca de culegere a informațiilor de către servicii și anchetele judiciare, dă o bulă de oxigen nesperată astăzi SRI. Sebastian Ghiță, un apropiat SRI, a lansat la puțin timp după accident ipoteza unui filaj al serviciului, ce ar fi putut consemna tragedia în detaliile ei. Iată că procurorii pot răspunde azi, ușurați, că SRI nu mai are nicio competență în ancheta ce se desfășura asupra lui Condrea, deci nu avea cum să-l fileze. Mare ușurare și pentru SRI.

Chiar și așa, suspiciunile vizând o mână criminală, care ar fi dorit să-l elimine pe patronul Hexi Pharma, potențial depozitar al multor complicități, vor pluti multă vreme în aer și ele vor viza în primul rând serviciile secrete. Orice ar arăta ancheta accidentului, concluziile procurorilor vor fi departe de a liniști lucrurile, pentru simplul fapt că vor fi ele însele suspectate că mușamalizează un caz dubios.

La fel ca și dispariția stranie a lui Codruț Marta, un alt personaj implicat în afaceri necurate ale ANAF, dar presupus protejat sau în complicitate cu multe nume grele din politică și instituții, dispariția lui Condrea lasă o dâră lungă, greu de șters pe termen mediu și lung, care afectează credibilitatea serviciilor de informații.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.