Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serviciile israeliene au depistat cine e în spatele atacurilor din Golful Persic

golful persic

Directorul serviciilor secrete israeliene (Mosad) Yossi Cohen a anunţat luni că ţara sa dispune de surse care dau asigurări ”cu certitudine” că Iranul se află în spatele recentelor atacuri în regiunea Golfului Persic, relatează AFP.

Citește și: Tăriceanu, lovitură sub centură pentru Teodorovici: șeful ALDE i-a lansat o provocare otrăvită contracandidatul său la prezidențiale

”Pot să vă asigur, potrivit surselor noastre şi celor mai bune surse occidentale, că Iranul se află în spatele recentelor atacuri la Golful” Persic, a declarat Yossi Cohen, într-o conferinţă consacrată securităţii şi mizelor geostrategice, la Herzliya, în apropiere de Tel Aviv.

Cohen nu a precizat la ce atacuri se referea şi nici natura surselor pe care le-a invocat.

Regiunea Golfului Persic a fost, la 13 mai, teatrul sabotării a patru nave - între care trei petroliere - în largul Emiratelor Arabe Unite (EAU), iar apoi, la 12 iunie, al unor atacuri vizând petroliere, la Marea Oman.

Statele Unite, marele aliat al Israelului, au acuzat Iranul că se află la originea acestor atacuri, care, împreună cu distrugerea unui avion american fără pilot (dronă) de spionaj de tip RQ-4 Golbal Hawk, la 20 iunie, au contribuit la o intensificare a tensiunilor şi alimentează temeri cu privire la izbucnirea unui război. Iranul a negat totul în bloc.

Guvernul israelian denunţă neîncetat acţiuni pe care le impută Iranului în regiune. Interese comune împotriva Iranului au creat în ultimele luni o convergenţă între Israel şi anumite ţări arabe, după decenii de ostilitate şi sub impulsul administraţiei Trump.

Arabi de la Golful Persic şi israelienii au flirtat, astfel, cu ocazia recentei conferinţe din Bahrain, în pofida lipsei relaţiilor diplomatice şi persistenţei conflictului israeliano-palestinian.

Directorul Mossadului a identificat o ”ocazie fără precedent, poate prima în istoria orientului Mijlociu, de a se ajunge la o înţelegere regională care va permite să se ajungă la un acord de pace global”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.