Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serviciile secrete americane spulberă propaganda lui 'Bibi' Netanyahu: bombele lansate în Gaza sunt imprecise!

X Benjamin Natanyahu
Benjamin Natanyahu

Serviciile secrete americane spulberă propaganda lui 'Bibi' Netanyahu: bombele lansate în Gaza sunt imprecise!

Aproape jumătate din munițiile israeliene aruncate în Gaza sunt „bombe imprecise”, arată evaluarea serviciilor de informații americane, informează CNN.

Aproape jumătate din munițiile aer-sol pe care Israelul le-a folosit în Gaza în războiul său cu Hamas din 7 octombrie au fost nedirijate, altfel cunoscute sub denumirea de „bombe stupide”, potrivit unei noi evaluări a serviciilor de informații americane.

Evaluarea, realizată de Biroul Directorului de Informații Naționale și descrisă pentru CNN de trei surse care l-au văzut, spune că aproximativ 40-45% din cele 29.000 de muniții aer-sol pe care le-a folosit Israelul au fost neghidate. Restul au fost muniții ghidate de precizie, spune evaluarea.

Munițiile nedirijate sunt de obicei mai puțin precise și pot reprezenta o amenințare mai mare pentru civili, în special într-o zonă atât de dens populată precum Gaza. Rata cu care Israelul folosește bombele „stupide” ar putea contribui la creșterea numărului de morți civili, arată CNN.

Ce spune Israelul

Marți, președintele Joe Biden a declarat că Israelul a fost implicat într-un „bombardament nediscriminatoriu” în Gaza.

Purtătorul de cuvânt al IDF, Nir Dinar, a declarat pentru CNN: „Nu abordăm tipul de muniție folosit”.

Maiorul Keren Hajioff, un purtător de cuvânt al Israelului, a declarat miercuri că „în calitate de militar dedicat dreptului internațional și codului moral de conduită, dedicăm resurse vaste pentru a minimiza daunele aduse civililor pe care Hamas i-a forțat să joace rolul de scuturi umane. Războiul nostru este împotriva Hamas, nu împotriva oamenilor din Gaza”.

Ce spune Amnesty International

Dar experții au declarat pentru CNN că, dacă Israelul folosește muniții nedirijate la ritmul pe care SUA îl consideră, asta subminează afirmația israeliană că încearcă să minimizeze victimele civile. „Sunt extrem de surprins și îngrijorat”, a spus Brian Castner, un fost ofițer de eliminare a munițiilor explozive (EOD), care este acum consilier principal al Amnesty International în domeniul crizei pentru arme și operațiuni militare.

„Este destul de rău să folosești armele când își lovesc cu precizie țintele. Este o problemă masivă de vătămare a civililor dacă nu au această precizie și dacă nici măcar nu puteți oferi un beneficiu de îndoială că acea armă aterizează de fapt acolo unde intenționau forțele israeliene”, a adăugat Castner.

Numărul morților în Gaza, de la începutul ofensivei israeliene

Cel puțin 18.608 de palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene în curs asupra Fâșiei Gaza începând cu 7 octombrie, a anunțat miercuri Ministerul Sănătății.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Ashraf al-Qudra, a declarat că alte 50.594 de persoane au fost, de asemenea, rănite în atac.

„Un număr mare de victime rămân sub dărâmături și pe drumuri”, a spus el în timpul unei conferințe de presă.

Israelul a bombardat Fâșia Gaza din aer și din uscat, a impus un asediu și a organizat o ofensivă terestră ca răzbunare pentru atacul transfrontalier al grupării palestiniene Hamas în urmă cu două luni.

​​​​​​​Numărul morților israelieni în atacul Hamas a fost de 1.200, potrivit cifrelor oficiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.