Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serviciile secrete dau cărțile pe față în cazul Hamas: 'Israelul nu e capabil să distrugă organizația!'

Chiarnalisis
Hamas Al-Qassam Brigada

Israelul ar putea să nu fie capabil să distrugă Hamas, în ciuda celor șase luni de lupte intense în Gaza, au recunoscut oficialii serviciilor de informații, informează The Telegraph.⁠

Principalul obiectiv al invaziei din Gaza se confruntă cu un eșec, pe măsură ce sprijinul internațional se întoarce împotriva Israelului, au avertizat surse din serviciile secrete citate de Telegraph.

Israelul crede că a demontat principala structură de comandă și control a Hamas în centrul și nordul Gazei, dar rămân zone de rezistență de „guerrilă”.⁠

Înalți oficiali au declarat pentru The Telegraph că patru din cele 24 de batalioane originale ale Hamas rămân complet neatinse după ce au fugit în siguranță în Rafah, pe care Israelul se pregătește să o invadeze.⁠

Dar Israelul crede că ar putea fi prea târziu pentru a le găsi și distruge, deoarece SUA au „întors spatele Israelului”.⁠

Netanyahu, în conflict direct cu SUA

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a decis luni, după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o primă rezoluţie prin care cere un ”armistiţiu imediat” după mai multe luni de Război în Fâşia Gaza, să nu mai trimită o delegaţie israeliană în Statele Unite, care s-au abţinut la acest vot şi au făcut astfel posibilă adoptarea textului, ”dăunând” eforturilor israeliene de război şi eliberării ostaticilor, relatează AFP.

”Această retragere dăunează atât eforturilor de război, cât şi în vederea eliberării ostaticilor, pentru că dă speranţă Hamasului că presiuni internaţionale le vor permite să obţină un armistiţiu fără să-i elibereze pe ostaticii noştri”, apreciază într-un comunicat biroul lui Benjamin Netanyahu, arată News.ro.

Statele Unite se declară ”foarte dezamăgite” de decizia premierului israelian benjamin Netanyahu de a anula această vizită la Washington a unei delegaţii de rang înalt, anunţă un purtător de cuvânt al Casdei Albe.

ONU, criticat în termeni duri

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, ”critică puternic”, într-o postare pe X, această rezoluţie şi denunţă ”ipocrizia şi standardele duble ale Consiliului” de Securitate al ONU.

Rezoluţia adoptată luni este rezultatul eforturilor unor membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, care au negociat tot weekendul cu Statele Unite pentru a evita un nou eşec, potrivit unor surse diplomatice.

Rezoluţia cere totodată ”ridicarea tuturor obstacolelor” din calea trimierii de ajutoare în Fâşia Gaza.

Consiliul de Securitate al ONU, puternic împărţit în dosarul conflictului israeliano-palestinian, a reuşi să adopte de la 7 octombrie şi până în prezent doar două rezoluţii - dintre opt supuse la vot - în principal cu caracter umanitar.

Însă aceste rezoluţii nu au condus la vreun rezultat important, după cinci luni şi jumătate de război, iar intarea ajutorului în Fâşiea Gaza asediată rămâne în continuare insuficientă şi face ca foametea să planeze în enclavă.

Această rezoluţie condamnă, pe de altă parte, ”toate actele teroriste”, însă fără să menţioneze atacul Hamas de la 7 octombrie, soldat cu cel puţin 1.160 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.