Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serviciile secrete ucrainene susțin că Transnistria stă cuminte și nu pregătește alipirea la Rusia

pravda.com
Kirill Budanov

Șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, Kirilo Budanov, consideră că separatiștii de la Tiraspol nu ar planifica să solicite liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, anexarea Transnistriei la Federația Rusă, informează The Kyiv Independent preluat de stiripesurse.md

„Regiunea transnistreană nu planifică să solicite anexarea la Rusia”, a spus Budanov la forumul „Ucraina. Anul 2024”, în contextul congresului așa-zișilor deputați de toate nivelurile din Transnistria, programat pentru data de 28 februarie.

Această informație a fost confirmată și de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Întrebat de un jurnalist de la București dacă Ucraina va oferi R. Moldova sprijin militar în cazul în care Tiraspolul va cere Rusiei anexarea regiunii transnistrene, Zelenski a menționat că „nu este sigur” că separatiștii de la Tiraspol au asemenea planuri.

„Oficialii de la Chișinău nu au cerut Ucrainei niciun fel de sprijin militar”, a punctat Zelenski, în cadrul unei conferințe de presă maraton la Kiev.

Amintim că liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a convocat, pentru data de 28 februarie curent, așa-zisul congres al „deputaţilor de toate nivelurile” din stânga Nistrului la ordinul Kremlinului, pentru a solicita alipirea Transnistriei la Federația Rusă, a declarat zilele trecute opozantul de la Tiraspol, Ghenadi Ciorba.

Potrivit lui Ciorba, participanții la congres, inclusiv uniunea cazacilor care au luptat în 1992 împotriva Chișinăului, vor „sonoriza o cerere din partea cetățenilor care locuiesc pe malul stâng al Nistrului” privind acceptarea Transnistriei în componența Federației Ruse.

„Pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru în discursul său, iar Adunarea Federală (compusă din Duma de Stat, camera inferioară, și Consiliul Federației Ruse, camera superioară, într-o manieră urgentă, va lua o decizie care să satisfacă cererea”, a menționat Cioba.

De partea cealaltă, Biroul Politici de Reintegrare susține că în prezent nu ar exista semne că Tiraspolul urmărește escaladarea situației.

„Urmărim cu atenție situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali. Din informațiile de care dispunem, nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora. Suntem convinși că Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți”, a comunicat Biroul Politici de Reintegrare.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.