Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serviciile secrete ucrainene iau cu asalt mănăstirile subordonate Patriarhiei Moscovei

Telegram
SBU

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a descins la eparhia din Mukacevo (Transcarpatia) a Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei, conform Rador. Într-un comunicat de presă remis miercuri dimineaţă, oamenii legii precizează că verifică dacă biserica este folosită ca „centru al lumii ruse”.

Serviciile secrete ruse efectuează de câteva zile o amplă operațiune la mănăstirile subordonate Patriarhiei Moscovei. Ei au găsit până acum în mănăstirile percheziţionate ''peste două milioane de grivne (circa 55.000 de dolari), plus 100.000 de dolari şi mii de ruble”, dar și ''literatură prorusă”, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a folosit conceptul ideologic al ''lumii ruse'' pentru a relativiza frontierele între naţiuni în numele unei comunităţi unite în jurul limbii ruse, în special pentru a justifica atacul asupra Ucrainei.

Serviciul ucrainean de Securitate a explicat că efectuează percheziţii pentru a "verifica date privind intențiile de a folosi eparhia ca o celulă a 'lumii ruse' şi pentru a împiedica utilizarea incintelor Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei) pentru adăpostirea rușilor şi depozitarea articolelor interzise". Verificările sunt efectuate în comun cu poliția și Serviciul militar de aplicare a legii al Forțelor Armate ale Ucrainei.

SBU precizează că acționează pentru protejarea populației de provocări și acte teroriste.

În această operaţiune de combatere a ''activităţilor ilegale împotriva statului ucrainean (...), mai mult de 350 de edificii religioase şi 850 de persoane au fost minuţios controlate'', iar dintre aceste persoane 50 au fost ''supuse unor interogatorii aprofundate ale contraspionajului'', printre ele fiind şi cetăţeni ruşi, a detaliat SBU.

Serviciul de presă al Patriarhiei Moscovei a calificat această acţiune a autorităţilor ucrainene drept un ''act de intimidare'' împotriva credincioşilor ucraineni.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.