Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serviciul de informații al armatei ucrainene a publicat imagini spectaculoase de la Turnurile Boiko recucerite în Marea Neagră / FOTO - VIDEO

Twitter / X
Boika

Serviciul de informaţii al Ministerului Apărării ucrainean (GUR) a publicat, luni, poze și filmări din timpul operațiunii în care a recucerit de la ruşi două platforme de foraj petrolier şi gazier din Marea Neagră, aflate sub controlul Moscovei din 2015 şi aproape de Peninsula Crimeea anexată în 2014.

"Ucraina a preluat controlul asupra 'Vîşki Boika' (Turnurile Boiko)", a anunţat GUR într-un comunicat . În timpul unei "operaţiuni unice", "au avut loc lupte între forţele speciale ucrainene la bordul unor nave şi un avion de vânătoare rus Su-30", adaugă comunicatul, afirmând că "avionul rus a fost avariat şi a trebuit să bată în retragere".

content-image

În timpul operaţiunii, au mai fost capturate alte "trofee valoroase", precum muniţii pentru elicoptere şi un sistem radar care poate urmări mişcarea navelor în Marea Neagră, mai informează GUR.

Comunicatul aminteşte că aceste platforme au fost ocupate din 2015 de Rusia, când aceasta a anexat Crimeea în 2014, şi erau folosite de Moscova în scopuri militare de la începutul invaziei sale în Ucraina, în februarie 2022.

content-image

"Rusia este acum lipsită de abilitatea de a controla deplin apele din Marea Neagră, iar aceasta înseamnă că Ucraina a făcut paşi importanţi către eliberarea Crimeei", se spune în comunicatul GUR.

content-image

Înainte ca Rusia să anexeze Peninsula Crimeea, Ucraina extrăgea o parte însemnată din gazul natural din Marea Neagră, aprovizionând cu gaz nu doar Crimeea, ci şi regiunile continentale ale Ucrainei.

content-image

VIDEO cu desantul ucrainean:

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.