Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serviciul de informaţii externe al Israelului a fost în spatele distrugerii uneia dintre cele mai sigure instalaţii nucleare ale Iranului

romanialibera.ro
Mossad Israel

Mossad- serviciul de informaţii externe al Israelului - a fost în spatele distrugerii uneia dintre cele mai sigure şi mai importante instalaţii nucleare ale Iranului cu ajutorul mai multor oameni de ştiinţă iranieni, pe care i-a racolat în mod discret, potrivit unor dezvăluiri apărute în a doua partea a acestei săptămâni în publicaţia israeliană Jewish Chronicle, informează The Jerusalem Post.

Cel puţin zece oameni de ştiinţă iranieni în domeniul nuclear au acceptat să ajute la distrugerea unei hale de centrifuge de la instalaţia nucleară din Natanz în luna aprilie.

Ei se pare că nu ştiau că acţionează totuşi în numele Israelului, crezând iniţial că fuseseră abordaţi nu de agenţi israelieni, ci de reprezentanţi ai unor grupări disidente iraniene, potrivit Agerpres.ro.

În cele din urmă, explozia de la Natanz a provocat distrugeri importante la centrala nucleară din Natanz.

Circa 90% din centrifugele dintr-o hală subterană a respectivului complex au fost distruse, scoţând instalaţia din funcţiune timp de aproape nouă luni.

Încă de la început, media şi responsabili de la Teheran au acuzat Israelul că s-ar afla la originea incidentului, despre care Israelul nu a comentat niciodată, chiar dacă iniţial calificase cele petrecute drept accident.

Unele media au speculat că SUA ar putea fi implicate, într-un fel sau altul.

Dar - potrivit Jewish Chronicle - distrugerea centrifugelor de la Natanz a fost efectuată doar de Mossad, fără implicare americană, şi a constituit rezultatul unei operaţiuni derulate în decursul a cel puţin doi ani.

Conform dezvăluirilor ziarului israelian, o parte din materialele explozive au fost aruncate pe teritoriul complexului din Natanz de o dronă, iar apoi acestea au fost adunate de oamenii de ştiinţă respectivi. Altele au fost introduse în unitatea de înalta securitate în cutii cu alimente într-un camion de catering.

Mai mult, o dronă înarmată a fost introdusă - piesă cu piesă - prin contrabandă în Republica islamică pentru lansarea unor rachete asupra unui sit la Karaj.

Toate aceste detalii, dezvăluite în premieră, vizează trei operaţiuni ale Mossad care au avut loc într-o perioadă de 11 luni de sabotaj în Iran. Primele două - în iulie 2020 şi în aprilie 2021 - au vizat complexul din Natanz cu ajutorul unor explozibili, în timp ce a treia, în iunie anul acesta, a luat forma unui atac cu quadcopter asupra companiei Iran Centrifuge Technology Company (TESA) în oraşul Karaj, la 30 mile nord-vest de Teheran.

Cele trei operaţiuni au fost planificate în decurs de 18 luni de o echipa de 1.000 de tehnicieni, analişti, agenţi de informaţii, precum şi de zeci de agenţi de pe teren.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.