Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serviciul Național de Sănătate din Anglia ar economisi peste 500 de milioane de lire sterline dacă jumătate dintre fumătorii adulți ar vapa

tigari vape

Serviciul Național de Sănătate din Anglia ar economisi peste 500 de milioane de lire sterline dacă jumătate dintre fumătorii adulți ar vapa

Un nou studiu realizat de Universitatea Brunel din Londra arată cum schimbarea obiceiurilor fumătorilor ar putea ajuta Serviciul Național de Sănătate din Anglia (NHS) să economisească milioane. În ciuda cunoștințelor larg răspândite despre efectele nocive ale fumatului, consumul de tutun rămâne cea mai mare cauză a bolilor care pot fi prevenite și a deceselor premature în Anglia.

Fumatul este cauza a aproximativ 74.600 de decese pe an în Anglia, iar între 2019 și 2020 s-au înregistrat 506.100 de internări legate de fumat în spitalele din Anglia.

Fumatul costă Serviciul Național de Sănătate din Anglia 2,5 miliarde de lire sterline pe an, iar guvernul este hotărât să reducă aceste cheltuieli.

În 2019, guvernul a anunțat că intenționează ca Anglia să devină "smoke free" (‘’fără fum”) până în 2030, fumătorii fie renunțând la tutun, fie trecând la un produs cu risc redus, cunoscut sub numele de RRP, precum țigările electronice sau dispozitivele de vapare.

Profesorul Francesco Moscone, expert în economie de afaceri de la Universitatea Brunel din Londra, a realizat un nou studiu pentru a evalua potențialele economii pentru NHS dacă o parte dintre fumătorii din Anglia ar trece la RRP.

"Cancerul, bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, bronșita cronică și emfizemul sunt cele cinci categorii principale de boli cauzate de fumatul țigărilor. Astfel de boli reprezintă o povară semnificativă pentru NHS, despre care știm că se află deja sub o presiune tot mai mare", a declarat profesorul Moscone. "Deși efectele pe termen lung ale produselor cu risc redus sunt încă necunoscute, știm din cercetările anterioare că alternativele la țigările tradiționale reduc cu 90% expunerea la substanțe chimice care contribuie în mod semnificativ la riscurile pentru sănătate", a continuat el.

Pentru studiu, publicat în British Journal of Healthcare Management, profesorul Moscone a calculat că un fumător clasic care ar trece la RRP ar prezenta un risc scăzut cu 70% de dezvoltare a bolilor legate de fumat. Acest lucru s-a bazat pe faptul că nu ar mai fi expus la substanțele chimice nocive din țigările tradiționale.

"Într-un scenariu de conversie de 50%, cu jumătate dintre fumători care se orientează către RRP, NHS ar economisi aproximativ 518 milioane de lire sterline într-un an. Dacă rata de conversie ar fi de doar 10%, NHS ar economisi 103 milioane de lire sterline", a punctat profesorul.

"Dacă fumătorii ar trece la RRP, s-ar reduce semnificativ presiunea asupra NHS și ar fi disponibile resurse spitalicești atât de necesare pentru alte tratamente", a menționat Moscone.

Studiul a analizat și diferențele geografice, numărul persoanelor cu cancer pulmonar din regiunea North East & Yorkshire fiind aproape dublu față de cel din alte regiuni engleze. Profesorul Moscone a subliniat că regiunea respectivă se confruntă în prezent cu provocări semnificative în materie de sănătate legate de fumat, numai tratamentul cancerului pulmonar costând NHS peste 156 de milioane de lire sterline pe an, și, prin urmare, ar înregistra cea mai mare reducere a economiilor dacă fumătorii ar trece la RRP.

"Dacă 10% dintre fumătorii din North East & Yorkshire ar trece la RRP, economiile totale pentru NHS ar fi de 30 de milioane de lire sterline. Dacă jumătate dintre fumătorii din regiune ar face această schimbare, NHS ar economisi 148 de milioane de lire sterline", a spus el.

Anul trecut, Guvernul a raportat că, dacă nu se iau măsuri suplimentare, Anglia va rata cu cel puțin șapte ani ținta de eliminare a fumatului pentru anul 2030, iar cei din cele mai sărace zone nu vor atinge ținta până în 2044.

"Adoptarea tranziției către RRP nu numai că ar permite NHS să economisească milioane de lire sterline, dar ar reprezenta o oportunitate crucială pentru noi de a recâștiga impulsul și de a ne alinia la planul nostru ambițios pentru 2030", a declarat profesorul Moscone.

“Acceptând inovația și recunoscând potențialul RRP, putem trasa un curs spre un viitor cu riscuri reduse, rămânând în același timp hotărâți în angajamentul nostru de a ne atinge obiectivele", a conchis el.

“Trecerea la produse cu risc redus face disponibile resursele spitalului? O analiză a datelor regionale englezești”, de Francesco Moscone, este publicat în British Journal of Healthcare Management.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.