Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spion german a jucat la două capete: a vândut serviciului rus de informații secrete de stat contra sumei de minim 450.000 de euro

Pixabay
spion

Parchetul federal german a anunţat vineri inculparea, pentru înaltă trădare, a unui agent al serviciului de informaţii externe al Germaniei, suspectat de spionaj în favoarea Rusiei, precum şi a unui presupus complice, informează AFP şi dpa, conform Agerpres.

Potrivit actului de acuzare, Carsten L., un agent al serviciului federal de informaţii externe al Germaniei (BND), arestat la sfârşitul lui 2022, şi Arthur E., "un om de afaceri independent", se aflau în contact din mai 2021. Prin intermediul acestuia din urmă, Carsten L. a fost pus în relaţie cu un om de afaceri din Rusia, cu conexiuni în Serviciul Federal de Securitate (FSB) rus, potrivit Parchetului.

Serviciul rus de informații a convins un spion să-i vândă 9 documente de siguranță națională

În timpul unei întrevederi, în septembrie 2022, cei trei "au convenit să furnizeze FSB informaţii sensibile provenind din bazele de date ale BND".

Carsten L. "a furnizat în total nouă documente provenite din sisteme de prelucrare a datelor interne ale BND". Agentul german a imprimat sau fotografiat documentele confidenţiale, pentru a le comunica lui Arthur E., care la rândul său le-a transmis FSB la Moscova, detaliază Parchetul.

Dezvăluirea de informaţii "clasificate secret de apărare" au generat "un risc de prejudiciu grav pentru securitatea externă" a Germaniei, estimează Parchetul.

Pentru serviciile lor, Carsten L. şi Arthur E. au fost remuneraţi de FSB cu "cel puţin 450.000 de euro" primul şi "cel puţin 400.000 de euro" al doilea.

Arthur E. s-a dus să aducă bani în numerar la Moscova, în noiembrie, şi când el s-a întors în Germania, Carsten L. a făcut în aşa fel încât el "să treacă în mod clandestin controalele de securitate la aeroport, sub pretextul unor motive profesionale", potrivit aceleiaşi surse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.