Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sevastopolul nu mai este sigur pentru marina rusă - Flota Mării Negre s-ar putea muta în Abhazia

georgia osetia abhazia

O bază navală rusă în Abhazia, teritoriu separatist recunoscut la nivel internaţional ca parte a Georgiei, ar putea deveni operaţională în 2024, a transmis vineri agenţia oficială rusă de presă RIA Novosti, citând un responsabil al consiliului de securitate al Abhaziei, potrivit Reuters, notează Agerpres.

Moscova şi autorităţile de la Suhumi - capitala Abhaziei - au convenit în octombrie că Rusia să poată să deschidă o bază navală permanentă în oraşul-port Oceamcir (pe coasta georgiană a Mării Negre).

Agenţia RIA Novosti îl citează pe secretarul consiliului de securitate al Abhaziei, Serghei Şamba, afirmând că, deşi construcţia bazei nu a început încă, "funcţionarea sa ar putea începe în acest an".

Baza din Oceamcir, un oraş cu 5.000 de locuitori în apropiere de graniţa închisă a Abhaziei cu Georgia, ar oferi un port nou şi mai sigur pentru Flota rusă din Marea Neagră, după ce baza acesteia din Crimeea (peninsulă ucraineană anexată de Moscova în 2014) a fost vizată de atacuri repetate, soldate cu numeroase pagube, din partea Ucrainei de la invadarea acestei ţări de către Rusia.

Abhazia a beneficiat de un sprijin extins din partea Rusiei într-o serie de războaie pe care le-a purtat pentru a se separa de Georgia în anii 1990 şi din nou în 2008, iar forţele ruse staţionează de mult timp pe teritoriul caucazian.

Georgia, care consideră Abhazia parte a teritoriului său, a condamnat planurile Moscovei, calificându-le drept o încălcare a suveranităţii sale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.