DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Sfântul Neagoe Basarab, omagiat de Romfilatelia printr-o emisiune de mărci poştale, la împlinirea a 500 de ani de la moartea sa

neagoe basarab

Sfântul Neagoe Basarab este omagiat de Romfilatelia printr-o emisiune de mărci poştale, la împlinirea a 500 de ani de la trecerea sa în veşnicie. Emisiunea va fi introdusă în circulaţie joi şi este alcătuită dintr-un timbru şi o coliţă dantelată, potrivit basilica.ro.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 9 lei este reprodus portretul Sfântului Neagoe Basarab (pictura votivă de la Mănăstirea Curtea de Argeş).

Pe timbrul coliţei dantelate este ilustrată o icoană reprezentându-l pe sfântul domnitor, iar în compoziţia grafică a coliţei se regăseşte reproducerea picturii votive din biserica Mănăstirii Curtea de Argeş în care, alături de domnitor, apar Doamna Despina Miliţa şi cei şase copii ai lor.

Sfântul Neagoe Basarab a fost domnitor al Ţării Româneşti între anii 1512-1521.

Înainte de a avea funcții în structurile statale ale Țării Românești, a călătorit prin câteva țări din Europa centrală și prin Imperiul Otoman, iar cunoștințele acumulate i-au ajutat în relațiile externe ale statului.

Până să devină domnitor, a fost mare postelnic (decembrie 1501 – 19 iunie 1509) și mare comis (24 aprilie 1510 – 28 noiembrie 1511).

Cunoștea româna (limba maternă) slavona, greaca, latina, turca, germana, maghiară.

A trecut la cele veşnice în data de 15 septembrie 1521. A fost canonizat în anul 2008.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.