Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sfatul EMA către pacienții cu Covid-19 - Îi încurajează să raporteze reacțiile adverse la medicamente

agerpres.ro
spital medic ranit pacient

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și autoritățile naționale code reglementare în domeniul farmaceutic încurajează pacienții infectați cu noul coronavirus să raporteze reacțiile adverse pe care le experimentează în urma administrării oricărui tip de medicament folosit pentru tratamentul Covid-19 pentru a-i ajuta pe profesioniștii în domeniul sănătății și pe lați pacienți, potrivit 360medical.ro.

Pacienții sunt, de asemenea, încurajați să recomande și reacțiile adverse la medicamentele pentru tratarea afecțiunilor preexistente, cronice.

“În contextul pandemiei, mai multe medicamente autorizate pentru alte boli sunt utilizate la pacienții cu Covid-19.

Raportarea reacțiilor adverse de către pacienți completează informațiile primite de la profesioniștii din domeniul sănătății, care au continuat să raporteze reacțiile adverse suspectate ale pacienților la medicamente, luate în timpul pandemiei”, a precizat EMA, într-un comunicat.

Citește și: Fostul militar britanic Lishman INTRĂ iar sub TUNUL DIICOT, după dosarul Ayahuasca - Este anchetat într-un nou dosar pentru evaziune și spălare de bani

Experții agenției subliniază că înțelegerea noului virus este încă incompletă, inclusiv posibilele interacțiuni cu medicamentele pe care pacienții le iau.

Prin raportarea reacțiilor adverse suspectate ale medicamentelor utilizate în contextul Covid-19, pacienții și profesioniștii din domeniul sănătății pot ajuta la colectarea unor dovezi valoroase ce pot contribui la fundamentarea deciziilor privind utilizarea sigură și eficace a medicamentelor pe măsură ce pandemia evoluează.

Informațiile furnizate de către pacienți și profesioniștii din domeniul sănătății prin intermediul rapoartelor de reacții adverse se vor adăuga la cunoștințele survenite în prezent din studii clinice și alte tipuri de studii.

În România, pacienții și profesioniștii din domeniul sănătății sunt încurajați să raporteze reacțiile adverse suspectate direct către ANMDMR, utilizând informațiile de contact postate pe pagina web a agenției.

Pacienții pot raporta, de asemenea, reacțiile adverse medicului, asistentei sau farmacistului, care vor transmite apoi informațiile către autoritățile de reglementare.

Atunci când sunt raportate reacțiile adverse către ANMDMR este necesar să se furnizate cel puțin următoarele informații:

▪ informații referitoare la persoana care a experimentat reacția adversă, inclusiv vârsta și sexul;

▪ dacă infecția este confirmată prin testare sau pe baza simptomelor clinice;

▪ o descriere a reacțiilor adverse;

▪ numele medicamentului (denumirea comercială precum și substanța activă) suspectat că a cauzat reacțiile adverse;

▪ doza și durata tratamentului cu medicamentul respectiv;

▪ numărul lotului medicamentului (disponibil pe ambalaj, câmp obligatoriu pentru produse biologice și vaccinuri);

▪ orice alte medicamente administrate aproximativ în aceeași perioadă inclusiv medicamente care nu se eliberează pe bază de prescripție medicală (OTC), medicamente din plante sau contraceptive;

▪ orice altă afecțiune de care suferă persoana care a experimentat reacția adversă.

Atunci când raportează reacțiile adverse suspectate, pacienții și profesioniștii din domeniul sănătății sunt încurajați să furnizeze informații cât mai exacte și mai complete.

Pacienții sunt încurajați să se adreseze medicului, asistentei sau farmacistului dacă sunt îngrijorați în legătură cu orice reacție adversă suspectată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.