Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Shanghaiul anunță când s-ar putea încheia cel mai dur lockdown din perioada de pandemie

shanghai covid

Shanghaiul a stabilit luni planurile pentru sfârșitul unui lockdown dureros din cauza COVID-19, care a durat mai mult de șase săptămâni, afectând puternic economia chineză.

Viceprimarul Zong Ming a declarat că Shanghaiul se va redeschide în etape, restricțiile de circulație urmând să rămână în mare parte în vigoare până la 21 mai pentru a preveni o revenire a infecțiilor, înainte de o relaxare, informează News.ro.

„De la 1 iunie până la jumătatea și sfârșitul lunii iunie, atât timp cât riscurile de revenire a infecțiilor sunt controlate, vom pune în aplicare pe deplin prevenirea și controlul epidemiilor, vom normaliza managementul și vom restabili pe deplin producția și viața normală în oraș", a spus viceprimaru, conform Reuters.

Anunțul a fost primit, însă, cu scepticism de către unii locuitori din Shanghai, care au fost dezamăgiți în repetate rânduri de programele schimbătoare de ridicare a restricțiilor.

Închiderea completă a Shanghaiului și restricțiile COVID asupra a sute de milioane de consumatori și lucrători din zeci de orașe din China au provocat probleme economice într-o serie de sectoare, sporind temerile că economia s-ar putea contracta în al doilea trimestru.

Datele de luni arată că producția industrială și vânzările cu amănuntul din China au scăzut în aprilie cu cel mai rapid ritm din ultimii peste doi ani, nerespectând așteptările.

Veniturile din serviciile de catering au scăzut cu 22,7%, vânzările de automobile s-au prăbușit cu 47,6%, vânzările de proprietăți imobiliare au scăzut cu 46,6%.

„Datele conturează imaginea unei economii în impas și a unei economii care are nevoie de stimulente mai agresive și de o relaxare rapidă a restricțiilor COVID, niciuna dintre acestea nefiind probabil să apară prea curând", a declarat Mitul Kotecha, șeful departamentului de strategie pentru piețele emergente de la TD Securities.

În Beijing, descoperirea a zeci de noi cazuri de COVID în fiecare zi în ultimele trei săptămâni arată cât de dificil este să elimini chiar și focarele mici.

Capitala nu a impus o închidere la nivelul întregului oraș, dar a înăsprit restricțiile până la punctul în care nivelurile traficului rutier de săptămâna trecută au fost similare cu cele din Shanghaiul închis.

Duminică, Beijingul a extins sfatul pentru a lucra de acasă în patru districte. Printre alte măsuri, a interzis serviciile de servire a mesei la restaurant și a redus transportul public.

Videoclipurile care au circulat pe rețelele de socializare în cursul nopții au arătat unii studenți de la Universitatea din Beijing cerând îndepărtarea gardurilor instalate în jurul unor cămine pentru a bloca COVID.

Reuters nu a reușit să verifice imediat autenticitatea imaginilor.

Shanghai a raportat mai puțin de 1.000 de cazuri noi pentru 15 mai, toate în interiorul zonelor supuse celor mai stricte controale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.