Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Shehbaz Sharif a fost ales prim-ministru al Pakistanului de către Adunarea Naţională

deccanherald.com
Shehbaz Sharif

Shehbaz Sharif a fost ales luni prim-ministru al Pakistanului, într-un vot în Adunarea Naţională declanşat de căderea predecesorului său Imran Khan la sfârşitul săptămânii trecute în urma unei moţiuni de cenzură, informează France Presse.

Sharif "a fost ales prim-ministru" după ce a obţinut 174 de voturi din cele 342 de locuri ale Adunării, a anunţat Sardar Ayaz Sadiq, preşedintele interimar al Camerei.

Sesiunea a fost boicotată de marea majoritate a parlamentarilor din partidul lui Khan, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI, Mişcarea pentru Justiţie din Pakistan), care şi-au anunţat de asemenea demisia din Adunare, urmând exemplul fostului prim-ministru, potrivit Agerpres.ro.

"Allah a salvat Pakistanul astăzi, datorită rugăciunilor a milioane de pakistanezi", a declarat noul şef al guvernului. "Este victoria dreptăţii şi răul a fost învins".

Şef al Ligii Musulmane din Pakistan (PML-N), Sharif preia la 70 de ani conducerea guvernului acestei republici islamice de 220 de milioane de locuitori care deţine arme nucleare.

El este fratele mai mic al lui Nawaz Sharif, care a servit de trei ori ca prim-ministru înainte de a fi demis în 2017 pentru presupusă corupţie şi închis, apoi eliberat doi ani mai târziu din motive medicale şi care de atunci trăieşte în exil în Marea Britanie.

Sharif îi succede lui Imran Khan, în vârstă de 69 de ani, fost jucător vedetă de cricket ales în 2018 şi care a devenit duminică primul şef de guvern pakistanez din istorie ce a căzut în urma unei moţiuni de cenzură.

Noul premier a primit sprijinul coaliţiei care a votat moţiunea de cenzură împotriva lui Khan, formată în special din Partidul Popular Pakistanez (PPP) al lui Bilawal Bhutto Zardari şi micul partid religios conservator Jamiat Ulema-e-Islam (JUI-F) al lui Maulana Fazlur Rehman.

Prima sa misiune va fi să formeze un guvern din această echipă pestriţă, PML-N şi PPP fiind rivali în cea mai mare parte a istoriei lor.

Fostul ministru de externe Shah Mehmood Qureshi a fost candidatul PTI la această alegere. El nu a întrunit niciun vot, după ce a demisionat şi el, denunţând un "proces ilegitim".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.