Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Shinzo Abe câștigă fără emoții șefia partidului său

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Shinzo Abe

Premierul japonez Shinzo Abe a fost reales confortabil, joi, la conducerea partidului său, având astfel posibilitatea să rămână la conducerea ţării până în 2021 şi să bată totodată un record de longevitate, relatează AFP preluată Agerpres.

Abe a obţinut 553 din cele 807 voturi exprimate, dintre care 329 din partea celor 405 deputaţi şi senatori membri ai formaţiunii sale, Partidul Liberl-Democrat (PLD). Rivalul său Shigeru Ishiba a obţinut un scor onorabil în rândul reprezentanţilor membrilor şi simpatizanţilor.

Premierul s-a angajat să-şi pună în aplicare promisiunile electorale - o consolidare a infrastructurii care să permită o mai bună rezistenţă la catastrofe naturale.

El a menţionat de asemenea Charta constituţională, pe care visează să o amendeze în vederea realizării ambiţiei ultime a PLD de la înfiinţarea sa în 1955.

”Împreună cu voi toţi, vreau să lucez la reformarea Constituţiei. Bătălia (electorală) s-a încheiat. Să construim o nouă Japonie dându-ne mâna şi unindu-ne!”, a lansat el.

”Alegerea era considerată un vot de încredere asupra activităţii sale de până acum, iar Abe a reuşit să obţină victoria. Însă el nu poate să se felicite de rezultat prea mult, pentru că nu a obţinut o victorie masivă”, a declarat pentru AFP Shinichi Nishikawa, un politolog de la Universitatea Meiji din Tokyo.

Partidul este împărţit în facţiuni, ai căror aleşi sunt disciplinaţi şi votează în funcţie de orientarea dată de şeful fiecăreia dintre ele, iar multe sunt pro-Abe.

În schimb, în rândul celor 1,04 milioane de simpatizanţi şi activişti - ale căror voturi sunt de asemenea grupate în 405 reprezentanţi -, Abe a obţinut doar 224 de sufragii, faţă de 181 câte a obţinut Ishiba care, teoretic, va putea să cântărească în dezbatere înăuntrul partidului.

”Abe a câştigat cel puţin un bilet de intrare în cărţile de istorie, în calitate de premierul aflat cel mai mult timp în funcţie”, a subliniat Nishikawa.

CA ÎN 1964

Abe a recunoscut în timpul campaniei că încrederea în Guvernul său a fost afectată în parte de scandaluri care au ocupat presa de doi ani. El a fost acuzat de favoritism faţă de prieteni.

Aceste alegeri în cadrul partidului au o asemenea importanţă pentru că acest scrutin desemnează de facto premierul, având în vedere că fotoliul de şef al Guvernului îi revine automat celui care prezidează formaţiunea majoritară în Dietă.

Majoritatea PLD este zdrobitoare în faţa unei opoziţii aflate în dificultate după ce a pierdut în alegerile de la sfârşitul lui 2012, incapabilă să se desprindă de o gestiune considerată dezastruoasă după tsunamiul şi accidentul nuclear de la Fukushima, în martie 2011.

Mai multe provocări îl aşteaptă pe Abe, iar absenţa plebiscitului activiştilor ar urma, potrivit analiştilor, să-l constrângă să avanseze în mod real în dosarele economice.

”Anul viitor vom avea o schimbare de împărat, iar apoi un summit G20 pentru prima oară (în Japonia), iar anul celălalt vom avea Jocuri Olimpice şi Paralimpice la Tokyo”, a subliniat el.

El a insistat că speră să refacă performanţa din 1964, când primele JO de la Tokyo au dat un impuls economic şi o statură internaţională Japoniei.

”Vom accepta provocarea de a crea noul loc al Japoniei înnoind ţara”, a mai promis el.

În afară de necesitatea de a plesni din bici pentru a găsi un nou motor al creşterii economice, Abe le-a promis mult femeilor - mai multă egalitate în viaţa profesională, copiilor - locuri în creşe, gratuitatea unei părţi a şcolarizării, salariaţilor - un mediu de lucru mai bun, bătrânilor - menţinerea preluării lor în grijă, facilităţi la rămânerea în activitate, perenizând astfel un sistem de protecţie socială aflat deja în dificultate.

Or, pentru a finanţa toate acestea, el s-a angajat pe lângă instituţii internaţionale şi pe lângă cei care sunt îngrijoraţi de datoria ţării să crească, în octombrie 2019, foarte nepopulara taxă pe consum, care urmează să urce de la 8% cât este în prezent la 10%. Mai are un an să pregătească spiritele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.