Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siegfried Mureşan: Începerea negocierilor de aderare la UE este cea mai importantă decizie pentru Republica Moldova de la obţinerea independenţei

F. P.
Facebook
Siegfried Mureșan

Eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan a precizat că începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, decisă de către Consiliul European, este „cea mai importantă decizie pentru Republica Moldova de la obţinerea independenţei”.

„Începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană este cea mai importantă decizie pentru Republica Moldova de la obţinerea independenţei. Decizia de astăzi este confirmarea că Republica Moldova va trece printr-un amplu proces de modernizare şi reformare în următorii ani. Acest proces va fi făcut cu sprijinul Uniunii Europene şi a tuturor ţărilor membre. Autorităţile de la Chişinău vor beneficia de asistenţă financiară şi tehnică crescută din partea Uniunii Europene pentru a pregăti ţara de aderare. Procesul de aderare va creşte, totodată, nivelul de trai din ţară, astfel că cetăţenii Republicii Moldova vor simţi beneficiile integrării europene cu mult înainte de aderarea propriu-zisă”, a scris Siegfried Mureşan, joi pe Facebook.

„Începerea negocierilor de aderare este şi o decizie simbolică care arată că Republica Moldova a scăpat din sfera de influenţă a Rusiei şi că, de îndată ce negocierile se vor încheia, îi va fi alocat un loc la masa Uniunii Europene, cu aceleaşi drepturi ca toate celelalte state membre”, a continuat euroddeputatul PNL.

„Meritul principal pentru acest lucru aparţine preşedintei Maia Sandu, conducerii proeuropene de la Chişinău şi cetăţenilor Republicii Moldova care au aşezat ţara pe un drum clar al reformelor şi al integrării europene, în pofida tuturor presiunilor din partea Federaţiei Ruse. Uniunea Europeană şi Republica Moldova încep astăzi procesul de aderare care va fi unul amplu, complex, de durată. Tocmai de aceea, nu avem de ce să pierdem timpul, ci trebuie să trecem cât mai repede la următoarea etapă. Astfel, aştept din partea Comisiei Europene şi a Consiliului Uniunii Europene să adopte fără întârziere cadrul de negociere, astfel încât prima conferinţă interguvernamentală de negociere UE – Republica Moldova să aibă loc în prima parte a anului 2024. Anul viitor vom avea alegeri europarlamentare, astfel că este important să facem cât mai multe progrese în procesul de aderare în prima parte a anului, de vreme ce, în a doua parte, Uniunea Europeană va fi ocupată cu reaşezarea instituţională de după alegeri”, a completat Mureşan.

El a mai spus că integrarea europeană a Republicii Moldova şi a Ucrainei este în interesul fundamental al cetăţenilor din Republica Moldova şi Ucraina, dar şi a cetăţenilor din toate statele membre ale UE.

„Siguranţa UE depinde de cât de sigure şi stabile sunt ţările din vecinătatea noastră. Cu cât Moldova şi Ucraina sunt mai stabile şi mai reformate, cu atât mai în siguranţă suntem şi noi, în interiorul UE. Iar procesul de aderare la Uniunea Europeană este cel mai bun instrument prin care un stat din vecinătatea UE poate fi reformat şi modernizat. În plus, extinderea Uniunii Europene aduce şi beneficii economice concrete ţărilor membre şi tuturor cetăţenilor europeni. Acest lucru a fost confirmat de precedentele valuri de extindere care au contribuit la dezvoltarea economică a Uniunii Europene, au întărit piaţa internă a Uniunii şi au consolidat poziţia UE pe plan global”, a conchis europarlamentarul PNL.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a anunţat, joi seara, că liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, ceea ce înseamnă că Ungaria a renunţat la dreptul său de veto. De asemenea, Consiliul European a decis ca Georgiei să-i fie acordat statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

UE va deschide, de asemenea, negocierile cu Bosnia şi Herţegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare şi a invitat Comisia să prezinte un raport până în martie în vederea luării unei astfel de decizii.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.