Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siegfried Mureșan la Strasbourg: Este timpul ca și noi să fim solidari și să nu lăsăm Republica Moldova să acopere singură costurile acestei crize

siegfried muresan

”Este timpul ca și noi să fim solidari și să nu lăsăm Republica Moldova să acopere singură cea mai mare parte din costurile acestei crize”.

O declarație în acest sens a fost făcută de europarlamentarul român Siegfried Mureșan, transmite Știri.md.

”Trei lucruri importante pentru Republica Moldova pe care le-am inclus în declarația adoptată ieri la Strasbourg cu ocazia Comitetului Parlamentar de Asociere UE - Moldova:

- Cerem Comisiei Europene crearea unui grup de suport pentru Republica Moldova asemănător cu grupul de suport creat pentru Ucraina. Prin crearea acestui grup, ar crește personalul UE în Republica Moldova care să ofere mai mult sprijin tehnic și administrativ autorităților de la Chișinău.

- Solicităm o cooperare mai strânsă între țările membre ale Uniunii Europene și Republica Moldova în investigarea fraudei care a dus la dispariția unui miliard de dolari din băncile moldovenești. Uniunea Europeană așteaptă progrese din partea autorităților de la Chișinău în această investigație. În același timp, Republica Moldova are nevoie de sprijin din partea țărilor UE pentru a identifica mai ușor cum au fost transferați banii furați.

- Cerem creșterea asistenței financiare din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova. Gestionarea a 400.000 de refugiați ucraineni a pus o presiune foarte mare pe economia Republicii Moldova care era deja afectată de alte două crize majore: criza creșterii prețului la energie și criza generată de pandemia de COVID-19.

Uniunea Europeană a ajutat deja Republica Moldova, prin aprobarea unei asistențe macrofinanciare de 150 de milioane de euro și prin alte forme de sprijin financiar și tehnic. Comisia Europeană a anunțat marți un nou program de sprijin bugetar de 53 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

Sunt măsuri binevenite, dar care acoperă doar o parte din nevoile financiare ale Republicii Moldova. Autoritățile și cetățenii au acționat în spirit european și au oferit adăpost, masă și îngrijire medicală sutelor de mii de refugiați din Ucraina. Este timpul ca și noi să fim solidari și să nu lăsăm Republica Moldova să acopere singură cea mai mare parte din costurile acestei crize”, a declarat eurodeputatul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.