Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sifilisul face ravagii în întreaga lume - Explicațiile specialiștilor despre boala care lovește puternic

click sanatate
contact sexual

Sifilisul face ravagii în întreaga lume - Explicațiile specialiștilor despre boala care lovește puternic

Sifilisul este una dintre cele mai vechi infecții cu transmitere sexuală cunoscute. Cândva considerată în declin, ea reapare acum într-un ritm alarmant.

Sifilisul a fost numit în multe feluri de când a fost înregistrat pentru prima dată în anii 1490, majoritatea dintre ele neplăcute - "boala franceză", "boala napoletană", "boala poloneză".

Sifilisul este un maestru în a imita alte infecții, iar simptomele timpurii sunt ușor de ignorat. Lăsată netratată, consecințele pot fi grave, scrie bbc.com.

Tushar, un ofițer de proiect în vârstă de 33 de ani din Amsterdam, a avut sifilis de două ori. Își amintește că a primit prima dată vestea prin WhatsApp de la partenerul său sexual de la acea vreme.

"Eram foarte supărat", spune el. "M-au învinovățit pe mine, ceea ce nu era posibil din cauza perioadei de fereastră. M-am simțit ciudat să fiu acuzat și a fost nevoie de ceva timp pentru a de-escalada". Tushar a fost testat și tratat în acea săptămână. "Oamenii cred în mod eronat că sifilisul este ceva ce nu poate fi vindecat. Oamenii nu înțeleg ce înseamnă să ai încă anticorpi împotriva sifilisului și să nu ai infecția."

În aprilie, SUA au publicat cele mai recente date privind infecțiile cu transmitere sexuală (ITS). Cazurile de sifilis au înregistrat cea mai mare creștere, cu un salt de 32% între 2020 și 2021, pentru a atinge cel mai mare număr de incidențe raportate în 70 de ani. De asemenea, epidemia nu dă semne de încetinire, a avertizat Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC). Și a indicat câteva noi tendințe "alarmante" care stau la baza acestei creșteri bruște a bolii.

Sifilisul congenital - în cazul în care o mamă transmite infecția copilului său în timpul sarcinii, adesea după ce a contractat-o de la partenerul său - a crescut deosebit de mult, cazurile crescând în SUA cu 32% între 2020-2021. Boala poate provoca nașteri de copii morți, decese de copii și probleme de sănătate pe tot parcursul vieții.

Ea i-a lăsat pe mulți experți în domeniul sănătății înmărmuriți.

"În urmă cu 15 sau 20 de ani, credeam că suntem pe punctul de a elimina sifilisul", spune Leandro Mena, director al diviziei de prevenire a bolilor cu transmitere sexuală din cadrul CDC. "Nu există nicio îndoială că asistăm la creșterea ratelor de sifilis, rate pe care nu le-am mai văzut în ultimii 20 de ani sau cam așa ceva".

Și nu este ceva ce se întâmplă doar în SUA. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în 2020 s-au înregistrat 7,1 milioane de cazuri noi de sifilis la nivel mondial. În 2022, în Marea Britanie, cazurile de sifilis au atins cel mai ridicat nivel din 1948 încoace.

Creșterea numărului de cazuri este ceva cu care practicienii în domeniul sănătății sexuale care lucrează în prima linie s-au familiarizat.

"Când am început să lucrez ca asistentă medicală în domeniul sănătății sexuale în 2005, era destul de rar să vezi sifilis primar, chiar și într-o clinică din centrul orașului", spune Jodie Crossman, președinte al fundației STI din Marea Britanie, unde ratele de sifilis au sărit cu 8,4% între 2020 și 2021. "Acum, majoritatea clinicilor din oraș vor vedea cel puțin doi sau trei pacienți pe zi care participă la tratament".

Infecția este cauzată de o bacterie numită Treponema pallidum, iar simptomele sunt împărțite în patru etape.

Cel mai timpuriu este caracterizat de o rană nedureroasă la locul de contact sau de o erupție cutanată. O doză intramusculară de penicilină este considerată a fi cea mai eficientă modalitate de tratare a infecției. Totuși, dacă nu este tratată, sifilisul poate duce la boli neurologice și cardiovasculare pe termen lung.

Urmărind desfășurarea epidemiei din SUA de peste graniță, din Canada, Isaac Bogoch, medic specialist în boli infecțioase și cercetător la Universitatea din Toronto.

"Aceasta este tendința care se observă în mai multe țări din întreaga lume", spune el. "Este foarte îngrijorător, deoarece, în general, sifilisul este foarte ușor de tratat, iar tratamentul este disponibil pe scară largă. Așadar, o mare parte din această situație reflectă o defalcare a sistemului public de sănătate".

Canada a înregistrat o creștere de 389% pentru sifilisul infecțios, semnificativ mai mare decât alte boli cu transmitere sexuală, între 2011 și 2019.

În ultimele decenii, cele mai multe cazuri de sifilis se înregistrează în rândul homosexualilor, bisexualilor și al altor bărbați care fac sex cu bărbați. Cu toate acestea, în unele părți ale lumii, se înregistrează o scădere a cazurilor de sifilis în rândul bărbaților. Ratele de sifilis infecțios în Canada au scăzut în rândul bărbaților, de exemplu. Dar, în același timp, s-a înregistrat o creștere a ratelor în rândul femeilor, nu doar în Canada, ci la nivel global, ceea ce a dus la rate mai mari de sifilis congenital în multe părți ale lumii. În întreaga Americă au existat 30.000 de cazuri de transmitere a sifilisului de la mamă la copil în 2021, o cifră pe care oficialii din domeniul sănătății o descriu ca fiind "inacceptabil de mare".

Transmiterea sifilisului în timpul sarcinii la un copil nenăscut poate avea consecințe devastatoare, inclusiv avorturi spontane, nașteri de copii morți, nașteri premature, greutate mică la naștere și moartea copilului la scurt timp după naștere.

În SUA, ratele sifilisului congenital sunt în creștere. Acestea au fost de 3,5 ori mai mari în 2020 comparativ cu 2016 și au crescut din nou în 2021, ceea ce a dus la 220 de nașteri de copii morți și decese de copii. Iar cifrele naționale par să ascundă unele creșteri excepțional de dramatice în unele părți ale țării - medicii din Mississippi au raportat cazuri de sifilis congenital care au crescut cu 900% în ultimii cinci ani.

Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în rândul femeilor de culoare și hispanice.

"Acest lucru reflectă inechitatea și rasismul care stau la baza acestei situații și pe care le avem încă în infrastructura noastră medicală și de sănătate publică", spune Maria Sundaram, cercetător asociat la Marshfield Clinic Research Institute din Wisconsin. Cele mai vulnerabile grupuri de femei, cum ar fi cele care și-au pierdut casa sau care se luptă cu abuzul de substanțe, sunt, de asemenea, cele mai afectate de boală. Și multe dintre aceste inegalități au fost exacerbate de pandemia Covid-19 din întreaga lume.

"Consensul în comunitatea de sănătate publică este că creșterea numărului de ITS, inclusiv a sifilisului, este probabil legată de o întrerupere a resurselor de prevenire a ITS în timpul pandemiei", spune Sundaram.

Printre disparitățile care ar putea fi cauza acestei probleme se numără accesul la locurile de testare a ITS, stigmatizarea continuă a sifilisului și posibilele bariere lingvistice. Un studiu realizat în Brazilia a descoperit o legătură între femeile de culoare care aveau un nivel scăzut de școlarizare și rate mai mari de sifilis congenital.  În multe cazuri, femeile se străduiesc să aibă acces la o îngrijire prenatală adecvată care să le ofere posibilitatea de a face un screening pentru sifilis.

Un alt studiu realizat în comitatul Kern, California - care, în 2018, a reprezentat 17 % din cazurile de sifilis congenital din stat, deși reprezintă doar 2,3 % din populația statului - a identificat rolul statutului de imigrant, al statutului de asigurare medicală și al violenței sexuale sau domestice în cazul femeilor însărcinate care solicită asistență prenatală. Jumătate dintre femeile însărcinate sau postpartum intervievate s-au identificat ca fiind de origine hispanică, latino sau spaniolă.

Un studiu privind sifilisul în Australia, realizat în 2020, a înregistrat o creștere a cifrelor cu aproape 90% față de ratele înregistrate în 2015. Aproximativ 4.000 de cazuri de sifilis au fost identificate în rândul comunităților aborigene și ale insularilor din Strâmtoarea Torres, care reprezintă doar 3,8% din totalul populației australiene. Și, în timp ce un plan național de răspuns de testare și tratament a intrat în joc pentru a stabiliza epidemia, experții spun că reducerea nivelurilor la cifrele de dinaintea izbucnirii epidemiei necesită un nivel mult mai ridicat de testare la nivelul întregii comunități. Din nou, au existat probleme deosebite în ceea ce privește accesul femeilor însărcinate la screeningul prenatal pentru sifilis în anumite părți ale țării.

Dar, în timp ce criza costului vieții și pandemia au avut un impact asupra resurselor de sănătate publică, au avut loc, de asemenea, schimbări în comportamentul și atitudinea oamenilor față de ITS.

"La mijlocul anilor 1990, odată cu apariția terapiei antiretrovirale pentru HIV, a avut loc o mare schimbare", spune Mena. "Acum, datorită progreselor în prevenirea și tratamentul infecției cu HIV, HIV este văzut ca o boală cronică. Riscul de infectare cu HIV nu mai este un stimulent pentru ca oamenii să folosească prezervative sau să adopte alte strategii de prevenire a ITS."

Schimbarea practicilor sexuale este un domeniu pe care cercetătorii din Japonia l-au studiat, analizând legătura dintre aplicațiile de dating și cazurile de sifilis. Aceștia au ajuns la concluzia că utilizarea aplicațiilor de dating a fost "asociată în mod semnificativ cu incidența sifilisului", făcând legătura între utilizarea aplicațiilor și o incidență mai mare a sexului ocazional neprotejat.

Sasaki Chiwawawa, care scrie despre cultura tinerilor japonezi și despre activitatea sexuală, a descoperit acest lucru în conversațiile sale cu lucrătorii sexuali. Chiwawa spune că tot mai mulți lucrători sexuali nu folosesc prezervative și că nu există nicio obligație din partea clienților de a se testa pentru ITS. În cazul în care lucrătorii sexuali contractează o infecție, aceștia tind să pună acest lucru pe seama "ghinionului", spune Chiwawa. "Cei mai mulți dintre ei prioritizează câștigarea de bani în detrimentul riscului".

Pentru cei mai mulți oficiali din domeniul sănătății, calea de abordare a sifilisului este clară - avem deja medicamentele pentru a-l combate, deoarece penicilina rămâne în continuare cel mai bun tratament, în ciuda incidenței tot mai mari a rezistenței la antibiotice. Mai multe teste, o mai bună informare pentru a contracara stigmatul legat de această boală, împreună cu o mai mare sensibilizare a publicului pentru a încuraja practicile sexuale mai sigure, toate acestea au un rol mult mai important de jucat.

"Suntem creaturi sociale, așa că nu ar trebui să existe mai multă rușine în diagnosticarea unei ITS decât în cazul unei răceli", spune Crossman. "Încercăm să schimbăm accentul pe testarea ITS de la ceva înspăimântător și de judecată la ceva care face parte din bunăstarea sexuală - o parte importantă pentru a avea o viață sexuală sigură și plăcută."

Dar oamenii de știință nu au reușit până acum să ajungă la o singură teorie privind este motivul pentru care sifilisul crește mai repede decât alte ITS. Nu există dovezi solide care să sugereze că tulpinile aflate în circulație au devenit mai virulente, spune Mena. Rezistența la antibiotice nu este, de asemenea, suficient de răspândită pentru a explica aceste creșteri, spune Bogoch.

În ceea ce-l privește, Tushar continuă să se testeze la fiecare trei luni.

"Ar trebui să ne simțim confortabil să vorbim despre sifilis", spune el. "Așa-zișii oameni așa-zis bine informați apelează la acuzații, în loc să se gândească la asta în mod științific. Facem sex - se întâmplă lucruri".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.