Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siguranța polițiștilor NU e o prioritate pentru aleși, nici după crima lui Marcel Lepa - Votul final pe legea care sporește atribuțiile Poliției, amânat

Mașini, polițiști, Timiș căutări

Proiectul de lege prin care polițiștii obțin atribuții sporite în misiune a fost retrimis, miercuri, la Comisiile juridică și apărare ale Camerei Deputaților pentru a corecta erorile din raportul redactat pentru actul normativ, votul final urmând să fie dat în plenul de săptămâna viitoare, conform Mediafax.

Citește și: Surpriză TOTALĂ pe piața pensiilor private - Ce s-a întâmplat în luna mai cu activele fondurilor

Plenul Camerei Deputaților a votat să retrimită la Comisiile juridică și de apărare inițiativa legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, prin care polițiștii vor avea atribuții sporite în imobilizarea și prinderea persoanelor suspecte de infracțiuni.

Grupul de deputați PSD a solicitat retrimiterea la Comisii pentru corectarea erorilor apărute în raportul redactat. De asemenea, grupul PNL a solicitat amânarea votului final pe acest proiect cu o săptămână.

Plenul Camerei Deputaților avea, miercuri, pe ordinea de zi, dezbaterea și votul final pe inițiativa legislativă.

Camera Deputaților este forul decizional în acest caz. În cazul adoptării, legea va merge la președintele României pentru promulgare.

Comisia Juridică, de disciplină și imunități și cea pentru Apărare, ordine publică și siguranță națională, din Camera Deputaților, au adoptat, marți, cu 23 de voturi "pentru", un raport comun de adoptare a legii, cu amendamente. La vot a fost o singură abținere și niciun vot "împotrivă".

Proiectul de lege a fost inițiat de ministrul de Interne Carmen Dan și vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache.

Printre amendamentele adoptate este și prevederea prin care polițistul poate aplica "procedee de autoapărare sau imobilizare, cătușe sau alte mijloace care permit imobilizarea membrelor superioare și/sau inferioare, denumite în continuare mijloace de imobilizare; mijloace neletale; arme albe și de foc, mijloace adecvate".

Un alt amendament al UDMR, adoptat de comisiile reunite, este cel care vizează faptul că polițistul trebuie să-i permită persoanei pe care o încătușează să-și acopere fața.

„Polițistul este obligat să permită persoanei aflate în spațiul public, împotriva căreia sunt folosite cătușe sau mijloace de imobilizare, să adopte măsuri adecvate pentru acoperirea feței și a mijloacelor de imobilizare”, prevede amendamentul UDMR, adoptat marți de comisii.

Totodată, alt amendament, depus de deputatul UDMR Marton Arpad, prevede că pentru pagubele produse prin faptele polițistului de frontieră "se angajează răspunderea statului". În forma adoptată de Senat, statul nu era obligat să răspundă pentru pagubele create.

PSD a eliminat prevederea adoptată de Senat prin care organele legii să utilizeze mijloace adecvate pentru a opri și pătrunde în vehicule sau pentru a pătrunde în orice spații închise cu scopul de a scoate persoana urmărită.

O altă modificare la legea adoptată de Senat este și cea prin care polițistul este constrâns să efectueze controlul corporal numai în scopul confiscării bunurilor interzise la deținere pentru probe, a armelor, printre altele.

De asemenea, polițiștii vor fi constrânși să efectueze legitimarea numai în cazurile în care persoanele sunt suspectate de încălcarea legii.

Ședința comună a Comisiilor de specialitate din Camera Deputaților a avut parte, marți, de o dispută între Putere și Opoziție.Parlamentarii PNL au cerut amânarea ședinței, iar în urma votului, au fost numărate 19 voturi "pentru" din partea PNL și USR, 20 "împotrivă" din partea PSD și ALDE și o abținere de la ALDE. Deputații PNL și USR au cerut reluarea votului, motivând că sunt 21 de voturi "pentru", însă a fost înregistrat același număr de voturi pentru Opoziție. Parlamentarii din Opoziție au contestat numărătoarea voturilor, însă președintele de ședință, deputatul PSD Nicușor Halici, i-a contrazis pe aceștia, spunând că nu au fost mai mult de 19 din Opoziție prezenți. PNL și USR au părăsit sala de ședință, iar ședința a fost reluată.

Ulterior, deputatul PNL Ovidiu Raețchi, vicepreședintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, a scris pe Facebook că PSD este "la fel de sinistru ca pe vremea lui Dragnea", prevederile proiectului de lege fiind deja respinse de CCR. "PSD e la fel de sinistru ca pe vremea lui Dragnea. Azi şi-au împins ilegal în Comisiile reunite Juridică şi de Apărare proiectul de lege Dragnea-Carmen Dan-Iordache pentru sporirea atribuţiilor Poliţiei (respinsă deja de CCR şi reîncălzită) deşi se votase pentru amânarea ei la propunerea PNL. Pur şi simplu au minţit în faţă pe toata lumea, furând două voturi, deşi erau filmaţi de presă. Încă dezbat pe ea, sfidând pe toată lumea. Nu am văzut niciodată atâta disperare de a împinge o lege pe gâtul Parlamentului şi al cetăţenilor români. Nu, nu s-a schimbat nimic în PSD după dispariţia lui Dragnea în penitenciar, vocaţia minciunii şi a hoţiei a rămas neschimbată", a scris, marți, pe Facebook, liberalul.

Inițiativa legislativă a fost adoptată de Senat pe 28 mai, în calitate de prim for sesizat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.