Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Silvina Batakis, o apropiată a familiei Kirchner, nou ministru al economiei în Argentina

Operation World
Argentina

Silvina Batakis, o economistă de 53 de ani, fost ministru al economiei al provinciei Buenos Aires şi membră a curentului peronist (stânga) din Argentina, a fost numită duminică nou ministru al economiei, după demisia neaşteptată, sâmbătă, a lui Martin Guzman, a anunţat preşedinţia, notează AFP preluat de agerpres.

Preşedintele Alberto Fernandez (centru-stânga) a desemnat-o pe Silvina Batakis, "o economistă renumită care şi-a asumat acest rol în provincia Buenos Aires între 2011 şi 2015", a anunţat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei pe contul său de Twitter.

Şeful statului a avut, toată ziua de duminică, consultări pentru a-i găsi un înlocuitor lui Martin Guzman, arhitectul acordului din martie privind restructurarea datoriei Argentinei, dar incapabil în final să îmblânzească inflaţia.

Salutat pentru că a evitat intrarea în incapacitate de plată a Argentinei, a treia economie ca mărime din America Latină, era partizanul unei tranziţii liniştite spre echilibrul bugetar.

Tânărul ministru a fost, totuşi, atacat în mod regulat de aripa stânga a coaliţiei guvernamentale Frente de Todos, tabăra peronistă reprezentată de încă influenta Cristina Kirchner, vicepreşedinte al ţării (şi şef al statului din 2007 până în 2015).

Silvina Batakis a fost, în importanta provincie Buenos Aires (15 milioane de locuitori), ministrul economiei al guvernatorului de atunci, Daniel Scioli, fost vicepreşedinte al fostului şef al statului Nestor Kirchner şi apropiat al Cristinei. Numirea lui Batakis apare în acest sens ca un semnal al ponderii tot mai mari a taberei kirchneriste în coaliţia de centru-stânga aflată la putere la Buenos Aires.

Pe lângă angajamentele faţă de FMI, care urmăresc revenirea la un echilibru bugetar până în 2025 (faţă de un deficit de 3% din PIB în 2021), Silvina Batakis se va confrunta cu o inflaţie cronică a cărui victimă a căzut predecesorul sau, la 29,3% în primele cinci luni ale anului 2022 şi 60,7% în ultimele 12 luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.