Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Silvio Berlusconi vrea să revină în politică: A solicitat CEDO să îi anuleze condamnarea ce îl împiedică să candideze

berlusconi

După ce i s-a interzis să candideze pentru vreo funcţie publică, în urma unei condamnări pentru evaziune fiscală, fostul premier italian Silvio Berlusconi s-a adresat Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) cu solicitarea de a anula această 'sancţiune', informează AFP . Fostul premier, în vârstă de 81 de ani, speră astfel să-şi facă reintrarea în viaţa politică, obiectivul său acum fiind un mandat de deputat la alegerile legislative din primăvara anului viitor, dar este posibil ca decizia CEDO să nu vină atât de repede.

Primele audiere a avut loc miercuri în acest dosar în care Berlusconi reclamă statul italian pentru mai multe încălcări ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Şedinţa a fost publică, dar fostul premier nu a fost prezent, el fiind reprezentat de opt apărători, care au insistat pe 'cazierul judiciar curat' al lui Berlusconi şi pe faptul că decizia luată de justiţia italiană împotriva acestuia ar fi motivată politic.

În schimb, avocata guvernului de la Roma a respins aceste idei şi a insistat pe necesitatea ca Italia să lupte împotriva corupţiei şi evaziunii fiscale, teme devenite foarte sensibile în această ţară. Berlusconi a fost condamnat în 2012 la patru ani de închisoare pentru evaziune fiscală în dosarul Mediaset, pedeapsă redusă ulterior la un an în urma unei amnistii, dar nu a fost încarcerat, legislaţia permiţându-i, având în vedere vârsta înaintată, să opteze pentru munca în folosul comunităţii. În final, el şi-a ispăşit astfel pedeapsa ajutând o zi pe săptămână personalul unui azil de bătrâni.

Dar între timp parlamentul de la Roma a votat şi o lege anticorupţie care nu le permite celor condamnaţi definitiv la cel puţin doi ani de închisoare cu executare să candideze pentru o funcţie publică timp de şase ani. Încercarea lui Berlusconi de a reveni pe scena politică survine în contextul creşterii popularităţii formaţiunilor naţionaliste şi antisistem, respectiv Mişcarea 5 Stele şi Liga Nordului, fapt ce provoacă îngrijorări în mediile europene, conform Agerpres.

Mişcarea 5 Stele, condusă de Luigi di Maio este pe primul loc în ultimul sondaj, cu 27,3%, urmată de Partidul Democrat al fostului premier Matteo Renzi, iar Forza Italia din care face parte şi Berlusconi vine pe locul trei, cu 14,8%. Dar Berlusconi este cunoscut pentru capacitatea sa de a atrage voturi, astfel că o eventuală reintrare a sa în politică ar putea influenţa rezultatul scrutinului din primăvară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.