Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Simona Cojocaru, MApN: 'Suntem bucuroşi că Insula Şerpilor e din nou în mâinile Ucrainei'

www.moitorulaprarii.ro
Simona Cojocaru

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, a declarat vineri, în cadrul mesei rotunde "Black Sea Security Summit", că România salută faptul că forţele ruse s-au retras de pe Insula Şerpilor, iar aceasta se află din nou în mâinile Ucrainei.

"În urmă cu 120 de zile, Federaţia Rusă a decis să atace în mod brutal o ţară paşnică, independentă şi suverană. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a cauzat crize multiple. Un dezastru umanitar, cu peste 8 milioane de refugiaţi, atacuri împotriva civililor şi începutul unei crize alimentare. (...) În primele zile ale invaziei ruse asupra Ucrainei, unul dintre primele obiective ale Rusiei a fost să cucerească Insula Şerpilor, situată la 25 de mile de ţărmul românesc. Insula Şerpilor are un rol strategic în regiune, aflându-se în proximitatea Canalului Sulina. Suntem foarte bucuroşi că, potrivit ultimelor informaţii, insula este din nou în mâinile Ucrainei. Suntem foarte preocupaţi aici, la Marea Neagră, de ameninţările pe care le reprezintă minele. România, Bulgaria, Turcia sunt foarte preocupate de efortul de a contracara acest pericol. Ieri, o mină a fost distrusă lângă Varna, de către forţele navale bulgare", a precizat aceasta.

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Oleksandr Polishchuk, a declarat că Rusia este gata să facă compromisuri atunci când vede că lumea liberă "nu doar că are mijloace de a învinge agresorul, ci este dispusă să acţioneze şi să lupte, nu doar să vorbească".

"Agresiunea Rusiei a întâmpinat o puternică rezistenţă. Kremlinul este gata să facă compromisuri când vede că lumea liberă nu doar că are mijloace de a învinge agresorul, ci este dispus să acţioneze şi să lupte, nu doar să vorbească. Aşa cum Ucraina luptă acum. La anexarea Crimeei, în 2014, am spus că lipsa de reacţie a deschis o cutie a Pandorei", a spus acesta, potrivit Agerpres.ro.

Ministrul adjunct al Apărării din Bulgaria, Yordan Bozhilov, a afirmat că Ucraina trebuie să primească susţinere până ce Rusia îşi va înceta agresiunea şi îşi va retrage trupele de pe teritoriul acestei ţări.

"Condamnăm războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Reprezintă o încălcare a dreptului internaţional şi subminează securitatea şi stabilitatea internaţională. Toţi cei responsabili pentru crimele de război comise împotriva Ucrainei trebuie traşi la răspundere şi aduşi în faţa justiţiei internaţionale. Susţinem toate sancţiunile internaţionale împotriva Federaţiei Ruse şi le salutăm pe cele mai recente anunţate de SUA. Invazia Rusiei în Ucraina reprezintă o ameninţare directă la adresa securităţii euro-atlantice şi afectează statele din Flancul Estic. Ar putea duce la destabilizarea întregii regiuni a Mării Negre. Are implicaţii care generează destabilizarea la nivel regional şi chiar mai departe. Din acest motiv, unitatea transatlantică, solidaritatea şi coeziunea sunt mai necesare ca niciodată. Trebuie să oferim sprijinul nostru Ucrainei atât timp cât este necesar, până ce Rusia îşi încetează agresiunea şi îşi retrage trupele de pe teritoriul ucrainean", a subliniat el.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a co-prezidat alături de senatorul american Roger Wicker masa rotundă "Black Sea Security Summit", organizată de Comisia Congresului SUA pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.