Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Simona Ţiparu (ANOFM): Sunt convinsă că Guvernul va prelungi măsura kurzarbeit în 2022

anofm

Directorul din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Simona Ţiparu, susţine că Guvernul va prelungi măsura muncii flexibile ("kurzarbeit") în 2022, prin care statul subvenţionează o parte din salariul angajaţilor cărora angajatorii le scurtează programul de muncă din cauza scăderii economiei.

"Sigur o să fie (şi în 2022, n.r.) bani din bugetul de stat, dacă se va aproba prelungirea acestei măsuri, dar cred că se va aproba dacă va fi nevoie, pentru că au existat ordonanţe de urgenţă cu măsuri covid care, deşi deadline-ul era decembrie 2020, ele au fost prelungite până în decembrie sau până în iulie ale acestui an. Deci sunt optimistă, sunt convinsă că aşa cum s-a decis prelungirea unor măsuri, aşa se va decide şi prelungirea kurzarbeit. (...) În momentul de faţă kurzarbeit este până în decembrie 2021, nu ştim cum va fi la anul, cum se va calcula, probabil că vor exista nişte modificări ale acestei ordonanţe", a afirmat Simona Ţiparu, în cadrul Conferinţei Naţionale a Industriei Ospitalităţii.

Directorul din cadrul ANOFM a precizat că în prezent instituţia are bugetul necesar pentru plăţile pe măsura muncii flexibile.

"Măsurile pe (programul european, n.r.) SURE sunt cele pe şomaj tehnic şi cea de 41,5%, deci nu ar intra şi kurzarbeit, care este doar din bugetul naţional. Fundamentarea bugetului pe anul viitor se va face undeva luna viitoare. Prin urmare noi o să transmitem către Ministerul de Finanţe sumele pe care le vom considera ca fiind necesare pentru anul viitor. (...) După rectificarea bugetară totul este în regulă din punctul nostru de vedere, avem buget pe kurzarbeit", a menţionat Simona Ţiparu.

Reprezentanta ANOFM le-a transmis patronilor din domeniul Hoteluri - Restaurante - Cafenele că aplicarea măsurii kurzarbeit pune probleme birocratice angajaţilor ANOFM.

"Din experienţa noastră ca instituţie publică şi din experienţa colegilor care lucrează, pot spune că această măsură este extrem de birocratică şi pentru noi, ca funcţionari publici. Sunt de făcut foarte multe verificări, noi suntem destul de puţini ca număr, necesită foarte multe verificări şi-n alte baze de date, respectiv ANAF şi aşa mai departe", a explicat Simona Ţiparu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.