Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Simulare video - Ce se întâmplă dacă explodează centrala de la Zaporojie: România este direct vizată

zaporojie

Șefii serviciilor secrete din Ucraina susțin că rușii au început evacuările masive ale personalului de la centrala nucleară Zaporojie. De partea cealaltă, Rusia arată că nu se întâmplă nimic neobișnuit, dar cu toate acestea toate serviciile secrete din occident sunt în alertă. Spre exemplu, SUA au trimis în Ucraina singurul avion pentru detectarea radiaților nucleare WC-135 Constant Phoenix.

Institutul ucrainean de Hidrometeorologie consideră că o scurgere radioactivă ar afecta 13 țări, relatează The Sun. Acestea ar fi Rusia, Ucraina, Belarus, Belarus, Republica Moldova, Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, România, Serbia, Ungaria, Slovacia și Cehia.

Potrivit experților, în eventualitatea unei explozii vor avea loc evacuări pe scară largă a populației după generarea unui nor radioactiv, care nu este vizbil, dar este detectabil cu aparatura de specialitate, și cel mai probabil efectele devastatoare vor fi simțite peste mai mulți ani. Pot fi expuneri acute la radiații ale populație, pe moment, dar pe termen lung, o evoluție ale afecțiunilor cancerigene.

„Oamenii care vor fi expuși la un nivel mic sau mediu de radiații vor suferi de o intoxicație acută cu radiații, și se pot recupera. Asta se poate întâmpla în zile, săptămâni sau luni, dar pentru cei supuși la doze mici, în anii care vor urma, se pot îmbolnăvi de cancer ” a explicat Ross Peel, expert la Centrul de Știință și Securitate de la Colegiul Regal din Londra.

Cum va pleca norul radioactiv

Apoi, din cauza poziției geografice a centralei de la Zaporojie , un val radioactiv ar putea ajunge în toate colțurile Europei. Pentru că este situată în centrul Europei, indiferent cum va sufla vântul, tot vor exista oameni contaminați. Nu se pot face astfel de predicții la acest moment, dar riscul cel mai mare îl reprezintă activitățile militare din apropierea centralei.

„În unele cazuri, frica de radiații va fi mai periculoasă decât radiațiile propriu-zise, fie că vorbim despre valurile populației care fuge din zonă, ori spitalele supraaglomerate. Deci o mare problemă a guvernelor va fi tratarea unui număr mare de pacienți” a adăugat MV Ramana, profesor la Universitatea din British Columbia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.