Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sindicaliștii din învățământ nu se lasă și bat la ușa autorităților: FSLI şi Spiru Haret au anunțat calendarul protestelor

edu-news.ro
miting FSLI

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret continuă protestele în această săptămână, menţionând că "tăcerea Guvernului e o invitaţie la noi proteste, printre care şi demararea grevei generale în educaţie".

Astfel, sindicaliştii care fac parte din organizaţiile teritoriale afiliate vor picheta sediile prefecturilor judeţene/sediul Guvernului (în cazul organizaţiilor din Bucureşti) după cum urmează: 22 martie - Hunedoara, 23 martie - Bihor, Braşov şi Cluj, 24 martie - Maramureş, Arad, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Bacău, Mehedinţi, 28 martie - Alba şi Sibiu, 29 martie - Bucureşti, Ilfov, Giurgiu şi Hunedoara (marş de protest) şi 30 martie - Dâmboviţa şi Dolj.

"Suntem profund dezamăgiţi de lipsa de răspuns din partea Executivului şi considerăm că aceasta este, de fapt, o invitaţie la noi proteste, printre care şi demararea grevei generale în educaţie. Guvernul României se face responsabil în totalitate pentru starea sistemului de învăţământ naţional, dar şi de efectele acestor proteste asupra procesului de educaţie. Salariaţii din învăţământ nu sunt dispuşi să renunţe la lupta pe care o duc în acest moment cu o clasă politică căreia nu îi pasă de viitorul şcolii româneşti, implicit de generaţiile de copii şi tineri care au nevoie de performanţă în educaţie. Tăcerea Guvernului nu e doar sfidătoare la adresa noastră, a salariaţilor din învăţământ, ci la adresa tuturor familiilor din România, care îşi duc copiii la şcoală şi care aşteaptă respect şi implicare din partea legiuitorilor acestei ţări", se menţionează în comunicatul remis STIRIPESURSE.

FSLI şi FSE "Spiru Haret" cer de urgenţă Guvernului României să găsească soluţii

FSLI şi FSE "Spiru Haret" cer de urgenţă Guvernului României să găsească soluţii la rezolvarea problemei aplicării integrale a dispoziţiilor Legii - cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariaţi din învăţământ, astfel încât toate categoriile de salariaţi din sistemul educaţional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022, precum şi identificarea unor soluţii pentru creşterea veniturilor personalului didactic auxiliar.

Totodată, sindicaliştii solicită adoptarea, în regim de urgenţă, a normativelor pentru personalul nedidactic şi personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998, precum şi aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă, întrucât salariaţii din învăţământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri.

"În noua lege de salarizare, grila propusă trebuie să poziţioneze personalul din învăţământ pe o treaptă superioară celei actuale în ierarhia funcţiilor bugetare, în raport de importanţa socială a activităţii prestate", susţin sindicaliştii.

Sindicatele din învăţământ mai solicită remedierea anomaliilor actuale în ceea ce priveşte salarizarea celor care ocupă funcţii de conducere, îndrumare şi control, având în vedere că, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că acestea sunt inferioare salariaţilor care ocupă funcţii de execuţie.

De asemenea, se solicită instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei, plata suplimentară a personalului din unităţile/instituţiile de învăţământ nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.

Totodată, sindicaliştii precizează că protestele vor continua şi în lunile următoare cu pichetarea sediului Guvernului şi a sediilor prefecturilor în lunile martie şi aprilie 2023, marş de protest desfăşurat în Bucureşti în luna mai 2023, declanşarea grevei generale în ultima decadă a lunii mai şi alte acţiuni specifice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.