DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Sindicaliștii de la Sanitas îl acuză pe Ludovic Orban de SUPERFICIALITATE și vorbesc despre 'escaladarea inevitabilă a conflictului'

protest sanitas

Federaţia Sanitas anunţă că a primit, cu doar câteva ore înainte de şedinţa Comisiei de dialog social de la nivelul Ministerului Sănătăţii, două proiecte de OUG care ar urma să rezolve revendicările angajaţilor din sistem. Sindicaliştii susţin, însă, că, în loc să majoreze veniturile, actele aflate în discuţie reduc încasările salariaţilor din sănătate. ”Superficialitatea cu care Guvernul tratează solicitările membrilor noştri de sindicat va conduce la escaladarea inevitabilă a conflictului deja existent între salariaţii din Sănătate, greu încercaţi în această perioadă şi decidenţii momentului”, au transmis sindicaliştii.

Citește și: Dan Barna tună și fulgeră: ‘Vechile partide PSD, PNL şi UDMR au boicotat referendumul Fără Penali’

”În urma acţiunilor revendicative ale Federaţiei SANITAS, acţiuni ce au debutat cu greva japoneză din 7 octombrie a.c. şi au continuat cu pichetarea Guvernului României în fiecare zi de marţi a lunii noiembrie a.c., Guvernul a înţeles că este nevoie de o formă de recompensă a eforturilor profesioniştilor din sănătate! Astfel, pentru şedinţa de astăzi, 12 noiembrie 2020, a Comisiei de dialog social de la nivelul Ministerului Sănătăţii au redactat două acte normative: proiectul de OUG privind reglementarea unor măsuri în domeniul sănătăţii cauzate de evoluţia răspândirii infecţiilor determinate de virusul SARS-CoV-2 şi proiectul de HG de modificare a HG nr. 153/2018 (Regulamentul de sporuri), pe care ni le-au transmis cu câteva ore înainte de şedinţă, încălcând astfel reglementările legale în vigoare cu privire la dialogul social”, a transmis, joi, Federaţia Sanitas.

Citește și: Alexandru Rafila: ‘Ministerul Sănătăţii are nevoie de o strategie mai clară şi o coordonare mai bună”

Sindicaliştii au analizat actele normative şi au precizat că ”intenţiile Guvernului sunt mai curând de a scădea veniturile unor lucrători din sănătate şi nu de a le creşte, stabilind sporul de epidemie la procent unic de 60%”.

”Acest lucru ar însemna că personalul medical şi auxiliar sanitar care lucrează cu pacienţi COVID-19 sau suspecţi, din unităţile sanitare care sunt prevăzute în OMS nr. 555/2020 şi au acordat acest spor peste nivelul minim, vor înregistra o pierdere a veniturilor salariale.

Citește și: ‘A executat ordinul președintelui’ – Traian Băsescu, despre implicarea lui Florian Coldea în Irak, acolo unde fostul șef operativ SRI nu avea competență

De asemenea, puţinele drepturi salariale introduse au un caracter profund discriminatoriu, prevăzând creşterea salariilor de bază pentru un număr foarte restrâns de asistenţi medicali, fiind omis un număr mare de specialişti care lucrează în UPU, ATI şi alte secţii din spitale aflate în linia întâi a luptei cu noul virus SARS-COV-2 (din rândul cărora se înregistrează cea mai mare rată a mortalităţii)”, au mai transmis sindicaliştii.

Potrivit acestora, Guvernul a fost de acord să introducă sporul de până la 30% şi pentru perioada stării de alertă, însă doreşte să facă acest lucru numai pentru anumite categorii de salariaţi din spitalele publice care nu sunt prevăzute în OMS 555/2020.

Citește și: Dan Barna tună și fulgeră: ‘Vechile partide PSD, PNL şi UDMR au boicotat referendumul Fără Penali’

”Acest lucru ar însemna că salariaţii din spitalele care sunt prevăzuţi în OMS nr. 555/2020 nu ar avea dreptul la acest spor, iar aplicarea acestei prevederi se va face doar începând cu 1 decembrie 2020, ducându-ne la concluzia că eforturile depuse de lucrătorii din sănătate pe perioada stării de alertă de până la această dată nu contează. De asemenea, Guvernul nu doar că nu intenţionează să raporteze toate sporurile la salariile de bază actuale, ci doreşte ca sporul de epidemie şi sporul de până în 30% să fie raportate la salariile de bază din 2018, ceea ce arată că aceste drepturi ar fi reduse suplimentar în cazul personalului auxiliar”, a mai precizat Federaţia Sanitas.

Sindicaliştii au transmis câteva propuneri, astfel încât ”cele două acte normative să genereze creşteri reale şi echitabile ale unora dintre veniturile salariale”.

Citește și: Alexandru Rafila: ‘Ministerul Sănătăţii are nevoie de o strategie mai clară şi o coordonare mai bună”

”Considerăm că superficialitatea cu care Guvernul tratează solicitările membrilor noştri de sindicat va conduce la escaladarea inevitabilă a conflictului deja existent între salariaţii din Sănătate, greu încercaţi în această perioadă şi decidenţii momentului”, au mai transmis sindicaliştii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.