Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sindicaliștii din sănătate acuză Guvernul: Nu există dialog, doar 'să vă pară bine că nu se taie salariile'

Agerpres
pensionari protest

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România acuză că s-au tăiat veniturile infirmierelor, îngrijitoarelor, brancardierelor adică a „oamenilor care fac munca de jos, ei te spală la fund, ei te întorc, ei te hrănesc - şi au salariile cele mai mici”.

Citește și: SURSE - Ludovic Orban a pus ochii pe Antena 3 și România TV: caută un om pentru o lovitură la temelie

Organizaţia sindicală a organizat luni două acţiuni de protest în faţa intrării celor două Camere ale Parlamentului, în contextul în care Legislativul discută luni adoptarea proiectului de Lege a bugetului de stat pe anul 2021.

"Pichetăm astăzi cele două porţi de la Camera Deputaţilor şi de la Senat. Continuăm ce am început anul trecut fără finalizare. Am adus 100 de oameni la poartă şi încă 100 la cealaltă poartă. Atâta e maxim permis, atât avem, că aduceam 1.000, dar nu se poate. S-ar părea că încet-încet ne blochează să aducem 20 de oameni. (...) E anormal ce se întâmplă: e o nouă guvernare, foarte bine, trebuia să ne întâlnim, să stăm la masă, să analizăm real fiecare categorie în parte, fiecare activitate. Noi nu suntem de neînţeles, dar aflăm din presă că s-a hotărât un lucru, apoi altceva... Nu discută cu noi, nu există dialog social. Aţi văzut cumva întâlniri, negocieri cu Guvernul? (...) Noi am transmis în mod civilizat mesajele noastre, am tot solicitat întâlniri, să stăm la masă, să analizăm, ca să putem lămuri oamenii. Nu avem niciun semnal, niciun dialog, doar 'să vă pară bine că nu se taie'. Nu există dialog", a afirmat luni, pentru AGERPRES, copreşedintele Comitetului Director al sindicatului, Radu Vasile, în timpul acţiunilor de protest organizate în faţa Parlamentului.

Copreşedintele Consiliului Director al FSSR s-a arătat dezamăgit că autorităţile nu stimulează măsurile de sprijin pentru angajaţii din sistemul sanitar.

"Am avut o lună de zile de întâlniri cu toţi parlamentarii, de la toate culorile - putere, opoziţie. Le-am expus motivele, am argumentat, toţi ne-au dat dreptate, că o să facă. Ce se transmite acum e că puterea nu face amendamente, opoziţia le poate face că nu are cu ce vota şi bugetul rămâne aşa cum e. Dar sincer, moral, nu e în regulă. Întotdeauna în vreme de război ţara îşi stimulează armata de linia I, ca aceasta să nu aibă lipsuri. (...) Situaţia nu e în regulă, anul acesta pandemia nu se încheie, tot în aceeaşi situaţie financiară o să lucrăm, dacă nu va fi mai prost. Avem buget mai mic ca anul trecut, dar anul trecut spitalele au fost scoase din lipsurile financiare de primării, de consiliile judeţene, de firme, de sponsori. Acele sume primite au fost substanţiale, dar anul acesta n-o să beneficiem de ele, pentru că se plâng ei acum că li s-a tăiat bugetul. Vom fi în această situaţie de a ne tot număra unul pe altul. Speranţele sunt foarte mici. (...) Lumea e obosită, toată lumea a sperat că vine vaccinul şi în 2-3 luni scăpăm. Nu. Se aşteaptă valul 3, iar ceea ce vine acum în urgenţe e horror ca şi cazuistică, ca şi gravitate. Din nou, spitalele au început să se umple", a menţionat Radu Vasile.

El a criticat declaraţiile ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, potrivit căruia în sănătate sporurile sunt de 85%, şi a explicat că angajaţii din secţiile spitalelor au sporuri cuprinse între 12-15%.

"Ministrul Muncii transmite că în sănătate sporurile sunt de 85%. Nu e adevărat, nu sunt 85%, avem două sectoare care au dreptul de până la 85% - ATI şi UPU. Dar putem spune că aceste două categorii beneficiază de spor anormal, în condiţiile în care lucrează? Nu noi am stabilit sporurile, le-a stabilit legiuitorul. Să afirmi că sănătatea are 85% sporuri nu e corect. Sporurile sunt diferenţiate în funcţie de locurile de muncă, de riscurile locului de muncă. Blocul operator, care prezintă un risc major de infectare, de îmbolnăvire, de infectare, are spor de între 50-70%. Secţiile au spor între 12-15%, deci sporurile sunt diferenţiate, nu e de 85%. Sporurile sunt între minim şi maxim, iar de regulă plata se face la minim", a Vasile.

Liderul "Solidaritatea Sanitară" a susţinut că niciun spital din România nu are ocupate toate posturile, conform normativului de personal.

"Faptul că s-a blocat creşterea salarială a personalului nu e normal, ci, în situaţia actuală, unde de 1 an de zile numai noi ştim cum ne-am descurcat şi cum ne-am mişcat, pe normativul de personal nu suntem la maxim. Niciun spital nu este la maximul normativului. În acest an, numai câte pierderi am avut în timpul activităţii: toţi cei depistaţi, contacţi sau pozitivi, au plecat acasă, au intrat în carantină. Noi n-am avut oameni în locul lor. N-am avut undeva parcaţi 100 de oameni ca să-i înlocuiască. Cine a rămas, a preluat munca. Aşa s-a lucrat şi aşa se lucrează şi astăzi. Iar acum să vii să spui că să le pară bine că nu le-am tăiat... Ba le-au tăiat 25%. Şi cui? Infirmierelor, îngrijitoarelor, brancardierelor, oamenii care fac munca de jos. Ei te spală la fund, ei te întorc, ei te hrănesc - şi au salariile cele mai mici. (...) Realitatea e că se vine la serviciu pentru 2.200 - 2.300 de lei", a arătat Radu Vasile.

Potrivit FSSR, revendicările acţiunilor de protest de luni din faţa Parlamentului "sunt cele anunţate în cadrul protestului pentru susţinerea respectării drepturilor legale şi morale ale lucrătorilor din sănătate, parlamentarii primind deja pe e-mail solicitările fiecăruia dintre cei aproape 18.000 de lucrători din sănătate care au semnat pentru acest protest. Revendicările Federaţiei 'Solidaritatea Sanitară' conţin solicitările de introducere a unor măsuri de protecţie a lucrătorilor din sănătate, cei 98 de profesionişti decedaţi până acum la datorie şi faptul că doar circa 44% dintre lucrători au fost vaccinaţi dovedind cu prisosinţă necesitatea satisfacerea revendicărilor noastre. Revendicările au în vedere şi eliminarea costului social al unei economii infime (circa 0,19% din total buget) generată de tăierea drepturilor salariale legale ale lucrătorilor din sănătate. Această economie costisitoare (din punct de vedere social) a fost prevăzută de art. 1 alin. 1 din OUG nr. 226/2020, ea vizând tăierea unui drept salarial (dreptul la creşterea salariului de bază pentru circa 35% dintre lucrătorii din sectorul public de sănătate; din care circa 71% sunt în prima linie a luptei împotriva COVID-19) scadent în anul 2021".

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" cere: creşterea alocării bugetare pentru sănătate, dar şi respectarea drepturilor câştigate. Astfel, potrivit sindicaliştilor, intenţia Guvernului de a reduce veniturile salariale prin eliminarea indemnizaţie de hrană, reducerea unor sporuri şi eliminarea voucherelor de vacanţă arată că actuala putere se dovedeşte total indiferentă faţă de eforturile şi sacrificiile lucrătorilor din sănătate. În contextul în care profesioniştilor din sănătate le este interzisă demisia, iar protestele de tipul grevei sunt interzise, reducerea veniturilor salariale mută aceşti lucrători în zona muncii forţate, susţin ei.

De asemenea, printre revendicările federaţiei se mai află adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecţia sănătăţii şi securităţii salariaţilor din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale şi umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariaţi nou infectaţi SARS-CoV-2 şi, mai ales, decedaţi din cauza COVID-19.

"Alături de intervenţiile clasice pentru o astfel de strategie, ea trebuie să includă şi următoarele măsuri: elaborarea unei campanii adecvate de informare a salariaţilor din sănătate în privinţa vaccinării; stabilirea standardelor privind durata de utilizare a echipamentelor individuale de protecţie şi asigurarea acestora în cantitatea necesară şi la calitatea corespunzătoare; elaborarea unui normativ de personal adecvat tratamentului pacienţilor COVID-19; reducerea timpului de lucru continuu în echipament individual de protecţie la 3 ore; limitarea răspunderii profesionale la condiţiile create de 'noua normalitate'; includerea COVID-19 ca boală profesională pentru lucrătorii din sănătate; respectarea dreptului legal la pensia de urmaş pentru copiii colegilor decedaţi la datorie; creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022. Anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG nr. 226/2020", se precizează într-un comunicat al FSSR.

Sindicaliştii mai solicită raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale şi acordarea tuturor sporurilor pentru condiţii de muncă la nivel maxim şi introducerea tuturor categoriilor de lucrători din sănătate în Anexa nr. 2 a Legii 153/2017; acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toţi salariaţii din sănătate; acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei şi plata orelor suplimentare, pentru toţi lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele; plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază; reaşezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creşterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuţiei la tratamentul şi îngrijirea pacienţilor; negocierea anexelor la Contractul Colectiv de Muncă sector Sănătate.

"Lucrătorii din sănătate trebuie să beneficieze de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieşire la pensie) proporţional cu activitatea desfăşurată peste norma de bază. O reducere trebuie aplicată şi pentru condiţiile de muncă deosebit de periculoase", mai spune Federaţia "Solidaritatea Sanitară".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.