Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sindicatele medicilor taxează o declarație controversată a ministrului Sănătății: testare de urgență a cadrelor medicale

Inquam Photos / Octav Ganea
Nelu Tataru

Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR), afiliată la CNS "Cartel Alfa", a luat act cu îngrijorare de declaraţia noului ministru al Sănătăţii, conform căreia salariaţii din sănătate asimptomatici sau cei cu forme uşoare de boală vor fi trimişi în spitale pentru acordarea asistenţei medicale, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei, transmis duminică AGERPRES.

Citește și: Streinu Cercel solicită convocarea CSAT: 'E momentul ca președintele României să se implice în mod direct. Nu mai avem timp'

"Fără a analiza latura umană şi morală a acestui anunţ, considerăm că asemenea declaraţii constituie o încălcare asumată a drepturilor pacienţilor care, fără să fie avertizaţi, vor fi puşi în situaţia de a fi trataţi de persoane contaminate. Considerăm că, în condiţiile unei acute lipse de personal preconizate în cazul unui scenariu cu un număr extrem de mare de pacienţi, ar putea fi vorba de cooptarea salariaţilor care au fost contaminate, dar s-au vindecat şi sunt deja imuni (lucru confirmat de două teste consecutive), ori de salariaţii asimptomatici, ori cu forme uşoare de boală, cazaţi în preajma spitalelor (pentru a nu îşi contamina propriile familii) şi care îşi exprimă dorinţa de a acorda în continuare asistenţă medicală, dar cu informarea prealabilă a pacienţilor despre acest lucru şi cu acordul lor", susţin reprezentanţii CFSMR.

Pe de altă parte, potrivit sursei citate, în privinţa iniţiativei de testare rapidă a peste 10.000 de locuitori din Bucureşti, organizaţia sindicală este de părere că personalul medical ar trebui să facă parte din grupul-ţintă.

"În acelaşi timp, autorităţile intenţionează să testeze cu 10.000 de teste rapide populaţia Capitalei, pentru un studiu epidemiologic. Ne întrebăm, dacă avem la dispoziţie aceste teste, de ce nu se testează personalul angajat din spitalele Bucureştiului? Grupul-ţintă în acest caz ar fi unul uşor de găsit, oamenii sunt deja grupaţi, iar condiţiile de testare sunt ideale. În acest fel, autorităţile ar putea rezolva două probleme - testarea angajaţilor şi studiul epidemiologic. În plus, nu e nevoie de maşini, de personal suplimentar, costume speciale (care, de altfel, ar fi extrem de utile în secţiile din linia întâi). Dacă se consideră că o asemenea testare ar putea fi catalogată drept o "favorizare" a salariaţilor din sănătate, de ce nu se testează pacienţii internaţi în alte secţii decât cele de boli infecţioase? Şi ei sunt bucureşteni, şi ei sunt deja grupaţi, nu trebuie căutaţi şi scoşi din blocuri, şi sunt şi ei votanţi... Cu alte cuvinte considerăm o cercetare de acest fel extrem de utilă, însă alegerea grupului-ţintă şi implementarea ar putea fi realizată mai bine, cu avantajul de fi desfăşurată mai uşor şi cu mai puţine cheltuieli (...) ne întrebăm dacă nu ar fi mai util să efectuăm acest studiu testând în primul rând medicii, asistentele, farmaciştii, biologii, personalul TESA şi alţi salariaţi din instituţiile sanitare", se menţionează în comunicat.

Vineri, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat că acele cadre medicale simptomatologie uşoară "vor merge chiar în spitale şi vor îngriji bolnavii".

"În condiţiile în care vom regândi ca cei care sunt cu simptomatologie uşoară şi medie să fie trataţi acasă sub supraveghere medicală, în mare parte şi de voluntari, iar cei care sunt cadre medicale cu această simptomatologie uşoară vor merge chiar în spitale şi vor îngriji bolnavii", a spus Tătaru, la finalul unei întâlniri de lucru avută cu premierul Ludovic Orban, la Ministerul Sănătăţii.

CFSMR reuneşte medici, farmacişti, biologi, moaşe şi alte categorii de personal cu studii superioare din sistemul sanitar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.