Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sindicatele spun că sunt 'într-o situaţie problematică faţă de negocierea colectivă din cauza modificărilor legislative din 2011'

www.libertatea.ro
angajat, job, muncă

Suntem într-o situaţie destul de dificilă la nivel european şi cu precădere în România faţă de ceea ce înseamnă instituţia negocierii colective, din cauza modificărilor legislative, în anul 2011, prin adoptarea unei noi legi a dialogului social, a declarat, marţi, în marja unei dezbateri de specialitate, Sabin Rusu, secretar general al Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR) şi membru în Comitetul Economic şi Social European (CESE) de la Bruxelles, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Antenele mută în forță! Cine vine la conducere, începând cu această lună

"Unul dintre obiectivele majore al confederaţiilor sindicale din România şi al instituţiei sindicale, în general, reprezintă crearea unui cadru legal privind relaţiile de muncă şi industriale, protecţia drepturilor salariatului. Prin urmare, noi suntem într-o situaţie destul de dificilă, începând din 2008, la nivel european, şi cu precădere în România, vizavi de ceea ce înseamnă instituţia negocierii colective, un izvor important al dreptului muncii la nivel european şi mondial, din cauza modificărilor legislative în anul 2011 prin adoptarea unei noi legi a dialogului social. Suntem într-o situaţie problematică faţă de negocierea colectivă, prin suprimarea contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional, din 2011, şi a contractelor colective de muncă la nivel sectorial", a spus Rusu.

Citește și: Rareș Bogdan surprinde! Reacție legată de principalul rival

Reprezentantul sindical a adăugat că, la ora actuală, este nevoie de lobby şi negocieri pentru a crea noi reglementări în domeniul relaţiilor de muncă, prin protejarea individuală a salariaţilor în raport cu angajatorii lor.

"Acum, noi, sindicatele, patronatele, salariaţii, angajatorii, suntem în faţa unei mari provocări şi anume: apar noi forme de relaţii de muncă. Vorbim despre munca la domiciliu, telemunca - o reglementare adoptată în 2011 de către Parlamentul României, dar şi de platformele digitale şi oportunităţi pe piaţa muncii pentru unii salariaţi care nu reuşesc să se încadreze. Sunt forme noi de relaţii de muncă, iar întrebarea este cum le reglementăm, cum protejăm salariaţii în mod individual faţă de angajatorii lor. De asemenea, tot ceea ce înseamnă securitate socială, dreptul la pensie, la indemnizaţii de şomaj, la securitate şi sănătate în muncă. Pentru asta este nevoie de diligenţe, lobby, negocieri de a obţine nişte reglementări care să ajungă să fie la nivelul fiecărui stat membru al Uniunii Europene pentru uniformizarea relaţiilor de muncă. Aici la juca un rol foarte important şi Autoritatea Europeană de Inspecţia Muncii care va trebui să vegheze la modul de implementare a noilor reglementări care se vor adopta. Este o misiune provocatoare", a menţionat secretarul general al CSDR.

Citește și: A ieșit la lumină cine a făcut documentele! Cine a primit banii de la tatăl adoptiv al Sorinei

Grupul "Lucrători' al Comitetului Economic şi Social European (CESE) organizează, marţi, şedinţa extraordinară cu tema "Drepturile lucrătorilor şi convergenţa socială: o Europă a valorilor comune'.

Comitetul Economic şi Social European este o organizaţie cu rol consultativ, instituit prin Tratatul de la Roma din anul 1957. Comitetul are 350 de membri din toate statele membre, care sunt numiţi de Consiliul Uniunii Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.