Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sindicatul Culturalia: 'Sporul pentru condiții vătămătoare, în sumă fixă, pentru toți angajații din Administrație'

sindicate

Sporul pentru condiții vătămătoare, în sumă fixă, pentru toți angajații din Administrație, este propunerea făcută de Sindicatul Culturalia premierului Florin Cîțu și ministrului Muncii, Raluca Turcan: „Dacă boala nu ține cont de valoarea veniturilor bolnavului, de unde această discriminare?”, potrivit Mediafax.

„Sporul pentru condiții vătămătoare, în sumă fixă, pentru toți angajații din Administrație Sindicatul Culturalia propune ca sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă să fie acordat în sumă fixă. Sindicatul Culturalia, în calitate de reprezentant al angajaților din Ministerul Culturii, Direcțiile Județene pentru Cultură și alte instituții de cultură, solicită schimbarea modului prin care este acordat sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă”, se arată într-o scrisoare deschisă adresată premierului Florin Cîțu și ministrului Muncii, Raluca Turcan.

Sindicatul Culturalia susține că schimbarea modului de calcul al sporului pentru condiții vătămătoare și periculoase trebuie să se realizeze prin raportarea procentului actual la media dintre salariu minim și maxim din sectorul Administrație.

Extremiștii unguri SFIDEZĂ justiția română: vor să monteze 100 de steaguri secuiești în locul fiecăruia îndepărtat prin sentinţă judecătorească

„Propunerea are la bază însăși motivația inițială a acordării sporului: lucrăm toți în același mediu, în aceleași condiții, organismul este supus la aceleași riscuri, indiferent de cuantumul salariului. Dacă boala nu ține cont de valoarea veniturilor bolnavului, de unde această discriminare pentru funcționarii publici? Concret, vă rugăm să aveți în vedere stabilirea unei sume lunare fixe, exact așa cum se întâmplă și în cazul normei de hrană, sumă acordată tuturor angajaților care îndeplinesc criteriile pentru acordarea acestui spor. Sindicatul Culturalia readuce în atenția decidenților politici faptul că acest spor nu este un beneficiu, este cel mult o compensație pentru riscul asumat zilnic de o bună parte din angajații din administrația publică și nu numai”, se mai arată în scrisoarea sindicaliștilor.

Semnatarii opinează că prin stabilirea unei sume fixe ar fi elinimată discriminarea care există în rândul funcționarilor publici, dar și nenumăratele procese civile, procese care încep să fie câștigate rând pe rând.

„Toți lucrăm în aceleași condiții, însă cei cu salarii mai mari încasează sporuri mai mari. Vorbim despre o mare nedreptate și lipsă de tratament egal. Iar dacă vorbim de inechitate, domnilor miniștri, nu putem trece cu vederea că, în prezent, angajații din Ministerul Culturii și Direcțiile pentru Cultură au rămas cu cele mai mici salarii, nu fac parte din categoria bugetarilor de lux și nici din categoria celor care stau pe cârca altora. (...) În cazul în care, însă, veți tăia tot de la cei mai săraci dintre angajații statului, nu veți face altceva decât să măriți inechitatea și să ignorați realitatea în continuare. Bugetarii reprezintă doar 18% din totalul angajaților din economie, așa că acest spor, acordat corect și egal pentru toată lumea, ar duce la o creștere a bugetului și nicidecum nu ar reprezenta o povară bugetară, astfel cum o numiți”, se menționează în scrisoarea deschisă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.