Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Sindromul peșterii' - frica oamenilor de a ieși în lume după mai mult de un an de distanțare socială

ipsos.com
izolare

Pandemia este departe de a se termina, dar unele părți ale lumii au relaxat măsurile după aproximativ 15 luni de distanțare socială. În timp ce această schimbare va fi binevenită de unii, ideea reintrării în societate - cu toate complexitățile ei sociale și potențialele pericole - îi umple pe alții de spaimă, informează IFLScience.com.

Câteva date și sondaje diferite au arătat că o proporție surprinzător de mare de oameni are ceea ce unii experți au numit „sindromul peșterii”, un termen non-medical folosit pentru a descrie o reținere sau frica de a ieși în lume după peste un an de distanțare socială.

Un raport recent al Asociației Psihologice Americane publicat în martie 2021 a constatat că 49 la sută dintre persoanele chestionate au raportat că se simt neliniștite în ceea ce privește adaptarea la interacțiunea în persoană odată cu încheierea pandemiei (orice înseamnă „sfârșitul”). Acest sentiment a fost deosebit de puternic în rândul oamenilor negri și hispanici. Mai mult, 46% dintre oameni au spus că nu se simt confortabil întorcându-se la viață, așa cum se obișnuia înainte de pandemie.

Profesorul Steven Taylor, psihiatru la Universitatea British Columbia din Canada, a scris o lucrare în mai 2020 care prevede creșterea anxietății în urma COVID-19. El a speculat că pandemia va vedea o creștere a fenomenului hikikomori, un fenomen asemănător agorafobiei (derivat din cuvintele japoneze hiki „a se retrage” și komori „a fi înăuntru”) în care oamenii abia își părăsesc casa și practică o izolare socială extremă.

„COVID-19 va crește probabil prevalența hikikomori, deoarece persoanele anxioase pentru sănătate se retrag dintr-un coronavirus contaminat în afara lumii în siguranța apartamentelor sau caselor lor”, scrie el în ziar.

„Progresele tehnologice au făcut din ce în ce mai ușor ca oamenii să se retragă în casele lor. Există tendințe - chiar înainte de COVID-19 - pentru ca oamenii să lucreze din ce în ce mai mult de acasă, să vizioneze filme acasă în loc să meargă la cinema, să cumpere online în loc să meargă la magazine și să folosească serviciile de livrare la domiciliu în loc să meargă la restaurante.”

Profesorul Taylor explică, de asemenea, cum izbucnirea SARS din 2002-2004 a înregistrat o creștere masivă a persoanelor care suferă de simptome de PTSD, cu un studiu de urmărire de patru ani pe 70 de supraviețuitori ai SARS, constatând că 44% au dezvoltat PTSD. Având în vedere câți oameni au fost bolnavi sau au pierdut cei dragi față de COVID-19, el se pregătește pentru o tendință similară în următorii câțiva ani.

Dar frica nu este probabil născută neapărat din preocupări de sănătate; pandemia pare, de asemenea, să fi adâncit tulburările preexistente legate de anxietate, care ar putea duce la un comportament asemănător agorafobiei.

Un studiu a constatat că mai mult de 27% dintre participanți au raportat un nivel de suferință mentală, care este considerat clinic semnificativ la sfârșitul lunii aprilie 2020, comparativ cu mai puțin de 19% dintre oameni înainte de apariția pandemiei. Nu numai că mulți au fost îngrijorați de boală în sine, dar și în această perioadă a crescut nesiguranța locurilor de muncă, extinderea disparității socio-economice și scăderea accesului la asistență medicală, toate acestea influențând sănătatea mintală a oamenilor.

Dacă pandemia COVID-19 vă face să vă simțiți anxios sau fricos, nu sunteți singur. Există câteva lucruri simple pe care le puteți face pentru a face față stresului: îngrijirea corpului este un loc bun pentru a începe, cum ar fi să mâncați sănătos, să faceți mișcare regulată și să dormiți din plin. Meditarea, hobby-urile, timpul necesar relaxării și conectarea cu ceilalți vă pot ajuta. De asemenea, este recomandabil să luați pauze de la vizionarea, citirea sau ascultarea știrilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.